22 oktober 2024
Under tisdagen blev uppgörelsen klar om fiskekvoter för 2025 vid EU:s fiskeministermöte i Luxemburg. Kvoten av sill och strömming är högintressant för Sveriges del, och för centrala Östersjön ökar den med 108 procent jämfört med i fjol.
Det rådde oenighet mellan medlemsländerna om hur mycket fiske Östersjöns bestånd klarar, där Sverige med landsbygdsminister Peter Kullgren i spetsen ville ha så lågt satta kvoter som möjligt. Forskare har nämligen länge varnat för risken för kollaps för sillen och strömmingen, men Internationella havsforskningsrådet (ICES) som är rådgivande för EU-kommissionen anser att det finns gott om fisk – även om den större strömmingen saknas.
Enligt Kristian Ekström, vd på Skillinge Fisk, finns det gott om sill i den delen av södra Östersjön som de är verksamma inom.
– Fiskbåtarna som levererar sin sill till oss fiskar från Sandhammaren och upp till Karlskrona och vi skulle lätt kunna sälja 40-50 ton sillfilé i veckan på den svenska marknaden, säger han.
Utmaningen, enligt honom, är att den svenska sillfilén inte har marknadstillträde inom dagligvaruhandel eller foodservice. Detta på grund av all sill och strömming från såväl Östersjön som Skagerack, Kattegatt och Bottniska viken har rött ljus i WWF:s fiskguide.
Ett annat hinder är att Livsmedelsverket i sina kostrekommendationer inte gör skillnad på var i Östersjön sillen/strömmingen är fiskad. Dioxinhalten skiljer sig nämligen åt och kan på många platser ligga långt under gränsvärdena.
– Samtidigt vill både regeringen och Jordbruksverket att vi ska äta mer svensk pelagisk fisk. Det är en svår nöt att knäcka.
All pelagisk fisk som Skillinge Fisk tar emot går till human konsumtion, varav merparten går på export till länder som Tyskland, Danmark och Polen. Men man hoppas på ökad svensk sillkonsumtion i framtiden och produktutvecklar därför för fullt, inte minst genom att utnyttja restströmmar och exempelvis ta vara på färs från ryggbenen på sillen.
– Vi har bland annat tagit fram en sillnuggets som görs av sillfärs, gråböna och polenta – skånsk sill och skånska grödor i en skön blandning, säger Kristian Ekström.
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk
Fiske och vattenbruk Människor
Han blir ny vd för Nordic Seafarm: ”Är hedrad”
Christer Olausson blir ny vd för Nordic Seafarm från och med 1 september 2025. Han har omfattande erfarenhet av strategisk tillväxt, försäljning och affärsexpansion och kommer närmast från saltföretaget Salinity. Livsmedel i fokus fick möjlighet att känna honom på pulsen vad gäller möjligheter med tång.
18 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.