Vitkålrester blir ny mat i Vinnova-projekt

400 ton vitkålsrester blir till mat i nytt pilotprojekt med stöd från Vinnova. Med sitt mål att omvandla livsmedelsförluster till näringsrika livsmedel bedöms projektet både ha hög innovationshöjd och stor samhällsrelevans.

Sedan 2023 har Greenfood tillsammans med Tekinn undersökt hur fermentering kan förvandla fibrösa och träiga grönsaksdelar till näringsrik råvara. Nu har projektet fått grönt ljus att fortsätta utforska teknikens potential med stöd från Vinnova. I och med stödet kan 400 ton vitkålsrester förvandlas till råvara – och potentiellt rita om kartan för framtidens matsystem och dess restströmmar.
– Vi är mycket glada över att ha fått denna externa bekräftelse på projektets och vår innovations potential att driva positiv förändring inom matsystemet. Det är särskilt uppmuntrande att se erkännandet av den långsiktiga hållbarheten, både miljömässigt och affärsmässigt, vilket är avgörande för att sådana här omställningar verkligen ska bli verklighet, säger Fredrik Jonsson, verksamhetsansvarig på Tekinn AB, som samarbetar med flera nyckelaktörer inom livsmedelssystemet för att hantera och förädla olika typer av fibrösa restflöden och livsmedelsförluster.
Om pilotprojektet faller väl ut kan den nya metoden komma att tillämpas på de närmare 400 ton vitkålsrester från produktionen hos Salico, för att därefter skalas upp ytterligare.
Enligt en rapport från Jordbruksverket uppskattas livsmedelsförlusterna för åtta av de vanligaste livsmedlen till 450 000 ton årligen.
– Det här projektet innebär inte bara att vi tar stora kliv framåt mot våra egna högt satta hållbarhetsmål, genom att kraftigt minska vårt svinn. Förhoppningsvis innebär detta också att vi i framtiden kommer kunna erbjuda en banbrytande, värdefull produkt – såväl nationellt som globalt – som möter efterfrågan på hållbara och näringsrika livsmedel, säger Maria Mehlin, hållbarhetsutvecklare på Salico AB.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Förädling

Skånemejerier om det svenskt ostlyftet: “Vi lyssnar på konsumenterna”

Den importerade hårdosten dominerar i svenska kyldiskar. Men på Skånemejeriers mejeri i Kristianstad driver man utvecklingen mot ett utökat utbud av svensk ost.
– Vi satsar på njutningsupplevelser, säger anläggningschefen Stefan Andersson.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.