Mer vildsvin på tallriken: “Efterlängtat steg”

Nu blir det snart möjligt för jägare att sälja vildsvin och vildsvinskött direkt till lokala butiker, restauranger och privatpersoner.
– Det här ger möjlighet för fler konsumenter att få tag i vildsvinskött och för företag att utveckla sin verksamhet,, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

Från och med 4 november blir det möjligt för jägare att sälja vildsvin direkt till lokala butiker och restauranger, liksom att sälja vildsvin och vildsvinskött direkt till privatpersoner.
Tidigare har det bara funnits två alternativ för jägaren: att lämna vildsvin till en vilthanteringsanläggning eller äta upp köttet inom det egna hushållet.
– Det här är ett efterlängtat steg som ger fler möjligheter för jägare att lämna vildsvin vidare i livsmedelskedjan, för konsumenter att få tag i vildsvinskött och för företag att utveckla sin verksamhet, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.
Förändringen är en del av livsmedelsstrategin, och även en del av det så kallade Vildsvinspaketet. Regeringens mål är att öka andelen vildsvin som når tallriken och det pågår ett aktivt samarbete mellan flera myndigheter och aktörer för att åstadkomma det.
– För att nå målet behöver alla aktörer längs hela kedjan – från skog till bord – samverka med varandra och se hur de kan bidra. Efterfrågan på vildsvinskött finns och nu öppnas fler vägar att få tag i vildsvinskött, säger Katarina Bäcklund Stålenheim, statsinspektör på Livsmedelsverket och samordnare av Livsmedelsverkets uppdrag inom Vildsvinspaketet.

De nya föreskrifterna innebär i korthet att:

  • Specialutbildade jägare som anmält sig till länsstyrelsen, får sälja ett begränsat antal vildsvin och en begränsad mängd vildsvinskött direkt till konsument. Jägarna ska ha gått en viltundersökarutbildning och en kompletterande vildsvinsutbildning. Innan köttet får säljas ska det analyseras för att kontrollera att det inte innehåller trikiner och kött från vissa delar av landet ska analyseras utifrån gränsvärdet för cesium.
  • Alla jägare får – utan krav på anmälan eller utbildning – leverera 25 vildsvin direkt till lokala butiker eller restauranger, inklusive offentliga kök. Då är det butiken eller restaurangen som ansvarar för att kontrollera att köttet inte innehåller trikiner, och i vissa fall att köttet analyseras utifrån gränsvärdet för cesium, innan det får säljas till konsument.
  • Butiker, restauranger och offentliga kök som vill ta emot vildsvin direkt från jägare och sälja eller servera köttet till konsumenter behöver underrätta sin nuvarande kontrollmyndighet innan verksamheten påbörjas.
  • De jägare som levererar direkt till konsument och de butiker, restauranger och offentliga kök som tar emot vildsvin av jägare måste följa vissa krav på dokumentation och information.

Dela

Fler nyheter i Värdekedjan

Här flyttar syskonen Ingrosso in på butikshyllan

Nu har syskonen Bianca, Benjamin och Oliver Ingrossos nya matvarumärke Mino Market nått butikshyllorna. Varumärket har fokus på det italienska köket och sortimentet består till en början av olika sorters pasta, risottoris samt konserverade tomater.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.