Livsmedelsverket om energidrycker: Onödig produkt

Vad betyder egentligen den kraftigt ökade konsumtionen av funktionella drycker för hälsan? Frågan går till Sabina Litens Karlsson, toxikolog och riskhanterare på Livsmedelsverket.

När Livsmedelsverket 2018 fick ett regeringsuppdrag att utreda behovet av och lämna förslag på åtgärder för att begränsa tillgången av energidrycker för barn och unga, baserades underlaget på data från undersökningen Riksmaten ungdom 2016.
– Enligt den undersökningen var cola­drycker, kaffe och te större källor till koffeinintaget hos barn och ungdomar, energi­drycker kom på plats fyra. Vår slutsats var därför att intaget inte behövde regleras. I dag skulle vi förmodligen komma till en helt annan slutsats, säger Sabina Litens Karlsson och hänvisar till flera olika undersökningar som visar att konsumtionen av energidrycker kraftigt ökat bland barn och unga under de senaste åren.
Enligt henne är det främst innehållet av koffein som är problemet. I Sverige finns det ingen gräns för hur mycket koffein som får tillsättas medan man i Danmark och Norge har satt en maxgräns på 32 milligram per deciliter – här kan vissa energidrycker innehålla nästan det dubbla.
– De flesta vuxna och äldre ungdomar kan dricka en burk om dagen av en energidryck med lite lägre koffeinhalt utan att få oönskade effekter. Men för ett barn under 15 år kan det räcka med en halv burk av en sort med lägre koffeinhalt för att få problem med sömnen. Det är också relativt vanligt med hjärtklappning, yrsel, illamående, oro, skakningar och att bli lite speedad, säger Sabina Litens Karlsson.
I många funktionella drycker finns också andra tillsatta ämnen såsom BCCA, B-vitaminer, taurin, guarana och ginseng.
– Vi råder alltid att man ska vara försiktig med olika kosttillskott, särskilt barn, ungdomar och gravida.
Livsmedelsverket ser även en fara i att energi­dryckerna kan bli en ersättning för bra mat och bra mellanmål, vilket innebär risk för näringsbrist.
– Sammanfattningsvis ser vi ingen som helst nytta med de här dryckerna,. Det är bättre både för hälsan och miljön att äta en varierad kost i stället, säger Sabina Litens Karlsson.
Skulle ni vilja ha ett nytt regeringsuppdrag kring funktionella drycker?
– Det vill vi gärna, och vi kommer att lyfta behovet av att arbeta med frågan i vårt budgetunderlag som ska in nu i februari.
Livsmedelsverket arbetar dock redan med att ta fram nya råd – som riktar sig barn och unga – kring bland annat energidrycker, vilka ska ge vägledning i hur dessa produkter kan konsumeras utan att sömn och hälsa påverkas negativt.

I dag finns ingen juridisk åldersgräns för att få lov att köpa energidrycker. Däremot har Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag tagit ett gemensamt beslut om en nedre åldersgräns på 15 år vid försäljning av energidrycker.

 

Dela

Fler nyheter i Dryck och Hälsa och Trend

Trend: Småmålsrevolutionen är här

Lennart Wallander, chief officer of Tomorrow på Food & Friends, var en av talarna under Trendkoll. Och han hade ett tydligt budskap: Småmål är det nya rätta och för livsmedelsindustrin gäller det att börja produktutveckla.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.