11 november 2020
Den globala marknaden för köttalternativ värderas till 8,1 miljarder US-dollar med en genomsnittlig tillväxt om 7,8 procent för perioden 2019 till 2026, enligt Allied Market Research. För att möta det växande konsumentintresset och efterfrågan på växtbaserade produkter har Scandi Standard tagit fram en affärsplan för att introducera den typen av produkter i sitt sortiment.
Scandi Standard har nu ingått ett partnerskap med Veg of Lund, ett livsmedelsutvecklingsföretag med rötter i forskningen vid Lunds universitet. Bolaget har en unik och patenterad metod för att producera en värmestabil vegetarisk emulsion av potatis och rapsolja
Samarbetet avser utveckling av ett växtbaserat protein som ska likna kyckling i både smak och konsistens, baserat på Veg of Lunds potatis- och rapsoljeemulsion. Veg of Lund leder utvecklingsarbetet och Scandi Standard finansierar projektet med cirka fyra miljoner kronor under en tvåårsperiod.
– Vi ser fortsatt stor tillväxtpotential inom kycklingbaserade produkter men vill komplettera vår starka portfölj med produkter för konsumenter som vill diversifiera sin kost. Detta projekt är ett av spåren i vårt tidigare kommunicerade beslut att utveckla en hållbar affärsplan för införande av växtbaserade produkter i den befintliga värdekedjan, säger Leif Bergvall Hansen, vd och koncernchef, Scandi Standard.
Leif Bergvall Hansen, vd och koncernchef, Scandi Standard
I gengäld för investeringen beviljas Scandi Standard de globala rättigheterna för växtbaserade kycklingprodukter samt rätt att sälja liknande produkter inom kategorin rött kött-ersättare. Veg of Lund kommer i sin tur att erhålla royalty för försäljningen samt sälja växtbaserad alternativ till rött kött i USA, Storbritannien, Indien och Kina.
– Bakgrunden till avtalet med Scandi Standard är att vi är övertygade om att marknaden för produktkategorier som kompletterar eller ersätter animaliska livsmedel endast är i början av en kraftig tillväxt. Vi kan kombinera våra respektive specialister och de kompetenser som krävs för att lyckas ta en bra marknadsposition med en rad unika livsmedelsprodukter, säger Thomas Olander, vd för Veg of Lund.
– Veg of Lund står på en gedigen grund byggd på såväl forskning som kommersiell expertis. Tillsammans med Scandi Standard har vi goda förutsättningar att inom två år gå från start till att marknadslansera en nyttig, klimatsmart produkt av köttkaraktär, med smak och konsistens som passar för många maträtter, säger Veg of Lunds forsknings- och utvecklingschef Eva Tornberg, som kommer att leda utvecklingsarbetet.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Trend och Växtbaserat
Gemensam satsning på bioteknik ska utveckla framtidens mat
Världens växande befolkning och behovet av ett mer hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens mat, i samarbete med Arla och Lantmännen.
21 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.