Vassle kan göra ostindustrin mer lönsam

Bortkastad vassle kan bli en ny intäkt för mejerierna med hjälp av smart teknologi från Tetra Pak, som förädlar den proteinrika biprodukten till kosttillskott och stabiliseringsmedel.

För att tillverka ett kilo ost går det åt tio liter mjölk. Det betyder att nio kilo vassle blir en biprodukt som kan utnyttjas betydligt bättre, enligt ett pressmeddelande från Tetra Pak.
Vassle är rikt på protein, laktos och mineraler. Och med hjälp av teknologi från förpackningsindustriföretaget kan vasslen nämligen förädlas till exempelvis kosttillskott och stabiliseringsmedel.
Andra fördelar att det går att återanvända vattnet i produktionen, vilket minskar behovet av färskvatten och sänker transportkostnader genom att koncentrera vasslen redan på plats hos bonden – en teknik som även mindre producenter kan använda sig av.
– Vasslehantering är inte bara en ekonomisk nödvändighet – det är också en viktig hållbarhetsåtgärd. Med Sveriges höga ambitioner för klimatneutralitet kan investeringar i teknologier som omvänd osmos hjälpa svenska ostproducenter att minska sin klimatpåverkan och uppnå sina miljömål, säger Ida Svensson, chef för matlösningar på Tetra Pak, i en kommentar.

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet och Värdekedjan

Om krisen kommer: Här är matvarorna som får en ”tick in the box”

Vad behöver man egentligen ha hemma i skafferiet om krisen eller kriget kommer? MSB ger i alla fall delvis svaret på den frågan i sin nya broschyr. Men Livsmedel i fokus har frågat dem som vet bättre!

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.