Vassle kan göra ostindustrin mer hållbar och lönsam

Bortkastad vassle kan bli en ny intäkt för mejerierna med hjälp av smart teknologi från Tetra Pak, som förädlar den proteinrika biprodukten till kosttillskott och stabiliseringsmedel.

För att tillverka ett kilo ost går det åt tio liter mjölk. Det betyder att nio kilo vassle blir en biprodukt som kan utnyttjas betydligt bättre, enligt ett pressmeddelande från Tetra Pak.
Vassle – som är rikt på protein, laktos och mineraler – och som tidigare betraktats som en biprodukt, kan med hjälp av teknologi från Tetra Pak förädlas till exempelvis kosttillskott och stabiliseringsmedel. Det handlar om omvänd osmos, som gör det möjligt att effektivt avlägsna vatten från vassle.
– Vissa producenter ser nu till och med ost som en biprodukt till vasslen, säger Ida Svensson, chef för matlösningar på Tetra Pak, i en kommentar.
Ett konkret exempel är samarbetet mellan Tetra Pak och Mammen Dairies, en ledande ostproducent i Danmark. Tetra Pak har implementerat ett system för omvänd osmos som effektivt koncentrerar vassleprotein från ostproduktionen. Resultatet är minskade koldioxidutsläpp genom färre transporter och en återvinning av hela 143 ton vatten per dag som används i fabriksverksamheten.
– Vasslehantering är inte bara en ekonomisk nödvändighet – det är också en viktig hållbarhetsåtgärd. Med Sveriges höga ambitioner för klimatneutralitet kan investeringar i teknologier som omvänd osmos hjälpa svenska ostproducenter att minska sin klimatpåverkan och uppnå sina miljömål, säger Ida Svensson.

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet och Värdekedjan

Bageribranschens replik: ”Brödsvinn kräver gemensamt ansvar”

Brödsvinnet behöver minska – men det kräver att vi utgår från trovärdiga data. Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer riktar nu kritik mot Sveriges lantbruksuniversitets (SLU:s) nya rapport, och välkomnar samtidigt ett mer konstruktivt samarbete mellan forskning och bransch.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.