Varning för att veganmärkta produkter kan innehålla spår av animalier

Astma- och Allergiförbundet varnar för att veganmärkning kan inge falsk trygghet. Märkningen är nämligen ingen garanti för att produkten inte innehåller animalier såsom ägg, mjölk, fisk, skaldjur eller kött och flera fall har rapporterats där personer fått allvarliga allergiska reaktioner av veganmärkta produkter, skriver de i ett pressmeddelande.

Astma- och Allergiförbundets har gett Kantar Public i uppdrag att genomföra en Sifo-undersökning bland föräldrar till barn med matallergi. Föräldrar till barn som är fem år eller yngre svarar i högre grad att de köper veganmärkta produkter jämfört med föräldrar till äldre barn. 60 procent av de tillfrågade uppger också att de varit ovetande om att veganmärkningen inte garanterar att produkten inte innehåller animalier.

– Flera medlemmar i Astma- och Allergiförbundet har rapporterat att de har fått allvarliga allergiska reaktioner efter att ha ätit veganmärkta livsmedel. Det är oroande. Vi kan se allt fler olika veganmärkningar på marknaden, men den är inte reglerad. Det kan räcka med mycket små mängder för att få en anafylaktisk chock. Att utbudet av veganska och växtbaserade produkter blir allt större är bra, men det är viktigt att de är korrekt märkta och säkra. Livsmedelsföretagen behöver ta sitt ansvar och märka varorna korrekt, säger Sofia Knáz, legitimerad dietist och matpolitiskt sakkunnig på Astma- och Allergiförbundet.

Tidigare i år gick Livsmedelsverket ut och varnade för att det finns en missuppfattning om att veganmärkning garanterar att produkterna är helt fria från animalier. De kan oavsiktligt vara kontaminerad med exempelvis mjölk eller ägg, något som kan få förödande konsekvenser för personer med matallergi.

Nu efterfrågar Astma- och Allergiförbundet att EU inrättar ett regelverk om korrekt och tydlig livsmedelsmärkning som företagen måste följa och företagen tar ansvar och märker varorna korrekt så länge den politiska processen i EU pågår för att reglera märkningen.  De vill också att Regeringen inrättar ett nationellt kunskapscentrum för matallergi som kan samla kunskap och kompetens för att förebygga sjukdomsfall till följd av matkonsumtion.

Dela

Fler nyheter i Hälsa och Växtbaserat

Hon ska öka konsumtionen av fullkorn: “Tid, tålamod och starkt engagemang”

Maria Alexandersson är projektledare för Fullkornsfrämjandet. Uppdrag? Att få fler svenskar att få upp ögonen för vikten av att äta fullkorn.
– När man väl förstår är det egentligen ganska enkelt, säger hon till Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.