Världen behöver mera fett men från rätt källor

Produktionen av fett behöver öka men utan att det påverkar klimatet negativt. I tidskriften Lancet Planet Health redovisar forskare från SLU och Karolinska Institutet (KI) en studie där globala fettkonsumtionsmönster har granskats från såväl hållbarhets- som hälsoperspektiv. I flera tättbefolkade delar av världen ät fettkonsumtionen lägre än vad som rekommenderas från hälsosynpunkt. Det innebär en otillräcklig energiförsörjning och brist på fettlösliga vitaminer och essentiella fettsyror.

– Det finns mycket som vi ännu inte vet om hälsoeffekter av olika typer av fett och det finns ett stort behov av att detta klargörs. Många nya studier verkar till exempel bekräfta att inte alla mättade fetter har samma effekt på hälsan, säger Federica Laguzzi, forskare på KI och medförfattare till studien.

Att öka tillgången på mejerifett är inte önskvärt från miljö- och klimatsynpunkt. En ökning av växtbaserade fetter, som till exempel soja- och palmolja innebär också stora utmaningar från miljösynpunkt. Konsumtionen av ister och talg är en möjlig väg eftersom en stor del av det som produceras används till annat än livsmedel eller slängs.

Forskarna menar att det bästa man kan göra är att ta vara på de stora mängder av ätliga oljor som används till annat än livsmedel idag.

–  Det är svårt att uppskatta hur mycket av dessa oljor som skulle kunna användas. Enligt USA:s jordbruksdepartement rör det sig om cirka 50 miljoner ton men enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation är siffran 90 miljoner ton, säger Elin Röös, universitetslektor vid SLU.

Elin Röös, SLU
Foto: Jenny Svennås Gillner

Oljor som tillverkas av mikroorganismer är en intressant framtida fettkälla. Omvandling av restprodukter som halm, flis och sågspån till olja med hjälp av fettinlagrande jästsvampar har testats vid SLU. Produktionskostnaden och konsumenternas acceptans för oljorna kommer att ha stor betydelse för de mikrobiella oljornas framtid.

 

Av: Anna K Sjögren

Dela

Fler nyheter i Hälsa och Värdekedjan

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.