– Vi är oroade över sårbarheten och riskerna för branschens kritiska transportflöden, säger Krishan Kent, styrelseordförande för Fiskbranschens Riksförbund.
26 september 2023
E6 är en kritisk transportväg för hela fiskerinäringen, enligt Krishan Kent, styrelseordförande för Fiskbranschens Riksförbund. Han nämner landningshamnarna norr om Kungälv som transporterar färsk fisk till bland annat Fiskauktionen i Göteborg, liksom den viktiga importen av fisk och skaldjur från Norge. Det gäller även logistiken mellan förädlingsindustrin på västkusten ut till dagligvaruhandel och grossister med sina lager i bland annat Kungälv och Halmstad.
– I nuläget har vi inte upplevt några avbrott i trafiken. Däremot hävdar nu stora transportbolag Force majeur. De kan inte garantera att försörjningskedjorna inte påverkas, säger Krishan Kent.
Det innebär i sin tur att kostnaderna för eventuella förseningar kan komma att föras över från speditör till producent.
– De långsiktiga konsekvenserna av vägraset är egentligen för tidigt att uttala sig om men vi är djupt oroade över sårbarheten och kostnaderna för branschens kritiska transportflöden som avbrottet på E6 innebär.
Sara Paulsson, kommunikationschef på Orkla Foods Sverige som bland annat har varumärket Abba i sin portfölj, är däremot inte lika oroad.
– Med tanke på situationen så skulle jag säga att vi ändå är lindrigt påverkad. Såklart har det en del påverkan på leveranser till och från Kungshamn initialt, nu de första dagarna, eftersom de leveranser som kommer eller ska åka söderifrån får köra en omväg. Men vi ser att det inte är något som ska påverka produktionen eller våra leveranser. Och vi tror att inom några dagar med anpassning till den nya situationen så kommer läget att stabiliseras, säger hon till Livsmedel i fokus.
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Transporter
Fiske och vattenbruk Trend Värdekedjan
Så ska algerna nå ut brett: “Enorm potential”
Det krävs stegvisa förändringar och en långsiktig strategi för att öka efterfrågan på algbaserade livsmedel, enligt en färsk rapport från Jordbruksverket.
– Vi vill vi att utvecklingen ska gå snabbare och att vi i Sverige börjar äta mera alger redan i dag, säger Kajsa Olsson, marknadschef på Nordic Seafarm.
15 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.