”Utmanande situationer gör mig kreativ”

Många har följt Polarbröds öde efter den stora branden som ödelade fabriken i Älvsbyn och deras strävan efter att bygga upp bageriet igen och komma tillbaka igen samt att verksamheten så gott det gick skulle rulla på under tiden. Nu är Polarbröd och Karin Bodin nominerade till Livsmedelspriset 2021 med motiveringen:

För stort samhällsengagemang och kreativitet. Samma dag som branden förstörde bageriet i augusti 2020 beslutades att den skulle byggas upp igen. Företaget skapade nya arbetsuppgifter för personalen och flyttade delar av produktionen till andra bagerier. En brödmix lanserades för konsumenter i nätbutiken kunde man stötta företaget genom att köpa bland annat kläder och smycken.”

 Livsmedel i fokus ställde några snabba frågor till Karin Bodin, koncern-vd.

Vad är din reaktion på / dina tankar kring att du och Polarbröd är nominerad till Livsmedelspriset?

– Livsmedelspriset är ett av de finaste priserna i vår bransch. Det är väldigt hedrande att vi ens är nominerade. Det känns som ett mycket starkt startfält och att ni hittat många värdiga vinnare som visar på att Sverige verkligen är på rätt väg när det gäller livsmedel, utveckling och innovationer.

Hur hämtar du din kraft, du har ju varit med om svåra saker de senaste åren?

– Dels gillar jag när det är svårt. Jag är en person som lätt blir uttråkad. Utmanande situationer gör mig kreativ. Men det är klart att det är ansträngande med kris, och att vi varit tvungna att fatta svåra beslut. Då försöker jag vila med familj och vänner. Att laga mat och dela måltider med människor jag tycker om är en stor del av livets mening. Även att spela och sjunga, och vara ute i naturen är avkopplande för mig.

Förutom invigningen av den nya fabriken, vad har ni mer för spännande på gång?

– Vi jobbar hårt för att komma igång med brödproduktion i Älvsbyn igen i höst. Det är tufft men det ser ut att gå vägen. För att bredda basen kring hållbar matproduktion i norr efter vår brand har vi också varit med och drivit projektet CHARM tillsammans med Älvsbyns kommun för att se om vi kan sätta en nål på kartan i Älvsbyn för testverksamhet för framtidens mat i samarbete med andra företag, akademin, RISE med flera. CHARM väcker stort intresse och nu jobbar vi vidare för att bygga ett praktiskt kunskapscentrum.

Prisutdelning och offentliggörande av vinnaren sker den 21 oktober under banketten på Livsmedelsdagarna i Tylösand. Här finns mer information om de övriga nominerade och om Livsmedelspriset.

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Värdekedjan

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.