Svenskar äter mer fågel än nötkött

Försäljningen av fågel ökade i såväl svensk andel som i total konsumtion under 2024. Enligt färska siffror från Jordbruksverket äter svenskarna i genomsnitt drygt 24 kilo fågel per person och år, vilket är en ökning med 2,7 procent.

Svenska folket äter mer fågel än nötkött, enligt ett pressmeddelande från Svensk Fågel, som skickas ut i samband med årsstämman. I detta framgår även att försäljningen bland organisationens medlemmar har ökat med hela 45 procent sedan 2009, och det vita köttet nu utgör 30 procent av den totala köttkonsumtionen
En utmaning framåt för branschen är att stärka beredskapen för framtida kriser. Enligt ordföranden Ulrik Helgstrand krävs en samlad insats från lantbrukare, livsmedelsföretag, myndigheter och handeln för att:

  • Minska den administrativa bördan för lantbrukare
  • Främja en hållbar livsmedelsproduktion
  • Säkerställa tydliga och enhetliga regler

Ulrik Helgstrand blev för övrigt återvald som ordförande på Svensk Fågels årsstämma. Nyvalda i styrelsen blev även Jenny Andrén kycklingbonde från Husbygård och Sofia Hyléen Toresson, vd för Kronfågel, Åsa Sörensson, produktspecialist Lantmännen och Lotta Waldenstedt, produktchef Svenska Foder.

 

Dela

Fler nyheter i Trend och Värdekedjan

Spännande smaker kryddade medlemsträff

I onsdags bjöd Livsmedel i fokus in till medlemsträff hos Paulig i Göteborg. Ett 40-tal kollegor från livsmedelsbranschen deltog för att höra mer om Pauligs Tex mex-resa och företagets nya mål att växa inom det asiatiska köket – men också för att nätverka och knyta nya kontakter.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.