27 november 2024
En kaka eller bit mörk choklad till kaffet, en skål med chips till tv-myset eller en glass på väg hem från jobbet. Att sätta en liten guldkant på tillvaron vi alla göra ibland, oavsett årstid, väder, dagsform – eller konjunktur.
– Inte minst i dåliga tider vill vi unna oss! Trots att vi såg stora prishöjningar på både snacks, glass och choklad under lågkonjunkturen så ökade försäljningen, säger Anna-Lena Wihlborg, Senior Advisor på Nordic Viewpoint, som står bakom den nya rapporten ”Att Unna Sig 2024”.
– Det är en undersökning som aldrig tidigare har gjorts men som jag har drömt om att får göra i tio år. Jag märker också att det finns en stor nyfikenhet i branschen kring det här segmentet.
Det är en kvantitativ undersökning med webbpanel, där sju olika produktkategorier ingår: Choklad, godis, snacks, glass, bakverk, sötad/osötad dryck samt energidryck/protein-produkter.
– Bland yngre märks tydligt att energidryck och proteinbars inte bara är något som tillhör träning utan att det används som ett njutningsmedel som man ”unnar sig”, säger Anna-Lena Wihlborg.
Just ålder är något som framhålls i rapporten:
– Vanligtvis ser vi stora skillnader mellan könen när det gäller livsmedel generellt, men det finns inte alls samma skillnader när det gäller ”unna sig”-produkter. Här är åldern en viktigare faktor där skiljelinjen går vid 39 år.
Tendensen är att ju äldre man är, desto mindre äter man av alla produktkategorier som förekommer i rapporten. Undantaget är bullar och bakverk av olika slag, som man gärna äter flera gånger i veckan.
Det är även tydligt att majoriteten av unga föredrar sockerfria drycker.
– Det handlar inte bara om hälsa och kalorier utan att de även har vant sig vid den smaken och ofta regerar negativt på vanligt socker i dryck, säger Anna-Lena Wihlborg.
Vad i den här rapporten är mest intressant för livsmedelsindustrin att veta?
– Att smaken är en extrem hygienfaktor. Våra intervjupersoner pratar smak, smak och åter smak. Priset är inte alls lika drivande i den här kategorin, vilket egentligen är självförklarande. Det finns ju ingen anledning att unna sig något som inte smakar gott!
Något annat som lyfts fram i rapporten är att konsumenterna är ganska konservativa när det gäller njutningsprodukter.
– Det är relativt få som vill testa nya saker och riskera att kasta pengarna i sjön. Som leverantör måste man därför ge lite extra när man ska lansera nya produkter, hyllan kräver det!
Den tendensen är något som påverkar utbudet och försäljningen av EMV.
– EMV har inte alls samma makt här, det finns helt enkelt inte lika mycket EMV som i andra livsmedelskategorier. Men det kan säkert komma att ändra sig i takt med att konsumenterna ”upptäckt” EMV i andra kategorier under prishöjningarna, säger Anna-Lena Wihlborg.
Rapporten om att unna sig lanseras på fredag under en online-sändning, som man kan anmäla sig på HÄR!
Anna-Lena Wihlborg är en av talarna under Trendkoll, som Livsmedel i fokus arrangerar 13 februari.
HÄR kan kan du läsa mer och även anmäla dig till eventet!
Dela
Fler nyheter i Förädling och Trend och Värdekedjan
Från Peas of heaven till Solina: “Jag vill inspirera”
Hallå där, Julia Granung, som precis lämnat sin tjänst som COO på Peas of Heaven, där hon varit en viktig del av framgångsresan. Nu ska hon i stället arbeta som affärsutvecklare på Solina Sverige.
27 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.