Tioårsjubileum och nomineringsrekord – här är finalisterna till Årets matbluff

Krympta kaffepaket, försvunnen ricottaost, utspädd pizzasås, sockrad frukt i myslin och lokal glass som flyttat utomlands. Så ser finalfältet i Årets matbluff 2024 ut.

Enligt Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara som står bakom antipriset, är det ingen brist på ”matbluffar” ute i butikerna. Under hela 2024 har allmänheten kunnat nominera produkter; i år kom det in hela 405 stycken, vilket är nytt rekord.
– Det handlar om produkter som på olika sätt försöker få konsumenten att tro något som i själva verket inte stämmer, säger Björn Bernhardson.
Omröstningen, som är öppen för alla, sker på Äkta varas hemsida och pågår 21-27 januari. ”Vinnaren” avslöjas 29 januari.

Här är årets startfält:

Krympflationen fortsätter
Förr packades nästan allt kaffe i halvkilosförpackningar men i takt med att matpriserna har ökat har flera kaffetillverkare dragit ner storleken till 450 gram. Gevalia har dock gått ett steg längre och minskade för några år sedan mängden med ytterligare 25 gram på sina dyrare sorter. Det är svårt att se någon storleksskillnad mellan 425- och 450-gramspaketen och vikten framgår endast av förpackningens baksida.

Osten som nästan försvann
Tortellinin i denna frysta färdigrätt är fylld med spenat och ricotta, men innehåller bara 0,8 procent av den italienska färskosten som framhålls i produktnamnet. Av rättens 350 gram utgörs endast 2,8 gram eller en halv tesked av ricotta.

Med smak av vatten
I stället för att ha krossad tomat på pizzan föreslår Mutti att vi ska använda deras pizzasås i stället, med ”äkta smak av italienska tomater”. Det enda som skiljer den från en burk krossade tomater – förutom ett betydligt högre pris – är att den spätts ut med 17 procent vatten och innehåller lite salt.

Lokalt som flyttats utomlands
Ett billigare glassmärke och en premiumvariant har det gemensamt att ingen av dem längre tillverkas i de orter som lyfts fram i varumärket namnen och där den då för tiden småskaliga produktionen en gång startade. I själva verket ägs de av livsmedelskoncernen Lohilo Foods AB, som flyttat produktionen till Nederländerna. Att så är fallet framgår bara i en liten text på förpackningens baksida.

Räknar socker som frukt
På framsidan marknadsförs innehållet av 46 procent frukt. I själva verkat är det bara 33,5 procent. Det som Axa räknar som frukt är fruktbitar, som bara delvis består av frukt och i övrigt innehåller olika oljor och socker. Totalt innehåller produkten 7-9 procent socker som har tillsatts på detta vis.

Årets matbluff startades 2015, med inspiration från den tyska och nederländska konsumentorganisationen Foodwatch, och firar tioårsjubileum i år. Därför har Äkta vara passat på att ta en titt i backspegeln, på vad som har hänt med alla tidigare vinnare. Och det visar sig att majoriteten av dem antingen har ändrats ”så att de inte längre är bluffiga” alternativt helt slutat att säljas. Bara en produkt har inte ändrats alls: Eriks Bearnaise tryffel.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Trend

Premiär för gårdsförsäljning i sommar: ”Bra för turismen”

Allt talar för att gårdsförsäljning av vin, öl och sprit blir tillåts från 1 juni, ett historiskt besked som får delar av branschen att jubla.
– Jag säger äntligen! Detta är något vi kämpat för länge, säger Murre Sofrakis på Vingården i Klagshamn.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.