The Food Planet Prize delar ut 4 miljoner dollar till hållbara matprojekt

The Food Planet Prize 2020 delar ut USD 1 miljon vardera till fyra projekt som stödjer omställningen av det globala matsystemet. Bakom Food Planet Prize står The Curt Bergfors Foundation.
– Det måste finnas en bredd i lösningarna och vågade initiativ om vi ska klara en hållbar livsmedelsförsörjning för hela världens befolkning i framtiden, säger Lars Peder Hedberg till Livsmedel i fokus. Hedberg är ansvarig för The Food Planet Prize i Stiftelsen Curt Bergfors Foundation.

Stiftelsen Curt Bergfors Foundation bildades i augusti 2019 med 500 miljoner kronor från Bergfors privata förmögenhet. Han är grundare av hamburgerkedjan Max. Syftet med stiftelsen och The Food Planet Prize är att lyfta fram och belöna initiativ som kan ställa om vårt livsmedelssystem och föda en växande världsbefolkning utan att skada vår livsmiljö.

– Vårt matsystem är trasigt, och planeten far illa. Vi är alla en del av problemet och vi måste alla försöka vara en del av lösningen. Jag vill bidra genom stiftelsen och med dessa utmärkelser, säger Curt Bergfors.

Food Planet Prize är således ett svenskt initiativ till ett internationellt pris som kan göra skillnad. 2020 – första året som det delas ut – kom det in 650 nomineringar från hela världen. Avsikten initialt var att dela ut två priser om vardera USD 1 miljon per år. Prissumman är den största på den globala matarenan och redan i år har insatsen dubblats för att stimulera ett bredare inflöde av nya idéer och initiativ.

– De projekt som i år tilldelas utmärkelsen kan få viktiga effekter globalt i den nödvändiga omställningen till ett hållbart och motståndskraftigt matsystem, säger Lars Peder Hedberg, ansvarig för The Food Planet Prize i Stiftelsen Curt Bergfors Foundation.

Nomineringarna har utvärderats av en internationell jury bestående av ledande forskare, beslutsfattare och entreprenörer under ordförandeskap av professor Johan Rockström, Potsdam Institute for Climate Impact Research, och Line Gordon, chef för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.

Magnus Nilsson, chef för MAD Academy i Köpenhamn och före detta krögare på Fäviken Magasinet, är jurymedlem och talesperson. Bakom projektet ställer sig också den brittiske skådespelaren Helen Mirren, som har spelat in en två och en halv minut lång videofilm för att marknadsföra priset. ”Stiftelsen hörde av sig och jag tycker att det är en viktig sak att stödja”, säger Helene Mirren till Dagens Industri.

De projekt som tilldelades prispengar 2020 är :

Blue Ventures, Storbritannien. En organisation som arbetar med att bevara den marina biologiska mångfalden och trygga tillgången till mat i tropiska kustregioner.

FutureFeed, Australien. Ett forskningsbaserat samarbete som syftar till att begränsa metanutsläpp från nötkreatur med algbaserat fodertillskott.

The Land Institute, USA. Ett världsledande forskningsinstitut inom utvecklingen av perenna sädesslag och andra grödor i mångfaldsbaserade odlingssystem.

icipe, Kenya. En ledande forskningspionjär inom området insektsbaserat protein som föda och djurfoder.*

Sanergy, Kenya och USA. Ett partnerskap som omvandlar ökande organiskt avfall i urbana slumområden till insatsmedel i lantbruket.*

*På rekommendation av Food Planet Prize-juryn delas ett av priserna, då båda aktörerna redan arbetar inom ett viktigt fokusområde: insekter som alternativ källa till mat och djurfoder.

Här finns ytterligare information om The Food Planet Prize.
Här finns filmen med Helen Mirren.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Utblick

Nya märkningsregler förändrar spelplanen: ”Viktigt att se över sin kommunikation”

Farm to fork, digital matdata och green claims. Det är bara något av allt man kan få veta mer om under Märkningsdagen.
– Det händer otroligt mycket på lagstiftningsområdet just nu, säger advokaten Katarina Ladenfors på advokatfirman MarLaw.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.