Tempe på åkerböna tog hem matinnovationspriset

En fullpoängare rent hållbarhetsmässigt och en produkt som bjuder på små insprängda smaksensationer. Så beskriver juryn det vinnande bidraget i årets upplaga av tävlingen Ät Stockholm: Hallstavik Tempe.

Det blev Hallstavik Tempe med sin produkt Tempe på åkerböna med twist av nypon som tog även hem såväl första pris som publikens pris under en rafflande kamp i tävlingen Ät Stockholm.
På andra plats kom laget Peasmaker med Peasburger och på tredje plats Munsö Mejeri med Svea Kefir.
Priserna delades ut på Södertälje Science Park under ett event som arrangerades av Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom Matlust Utvecklingsnod.
– Så roligt, framtiden är ljus! Intresset för växtbaserat och särskild tempe växer i Sverige, säger Sen Gustafsson på Hallstavik Tempe, när hon tog emot priset tillsammans med kollegan Linn Gustafsson.
Det här är Hallstavik Tempes andra seger i matinnovationstävlingen. De vann nämligen första pris i tävlingen även 2022, då med bidraget ”Tempechips på svenska baljväxter”.
Som vinnare får Hallstavik Tempe dels en check värd 10 000 kronor av Almi som kan användas för företagsrådgivning, dels hyllexponering för den vinnande produkten på ROT Kök & Butik under våren 2025.

Här är juryns motivering:
”En bra vidareutveckling av producentens sortiment och en fullpoängare hållbarhetsmässigt. Odlingen av råvaran ger näring till jorden och bidrar till biologisk mångfald. Producenten tar råvaran från åkern till tallriken och gör den till en god och näringsrik produkt med hög biotillgänglighet. Smaken är fin och ren, nötig och krämig, har fin textur och bjuder på små insprängda smaksensationer”


Här är hela startfältet i årets upplaga av Ät Stockholm.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Människor och Mötesplatser

Livsmedelsrapporten: Kött och fullkorn bubblar

Nu presenteras Svenska livsmedelsrapporten 2025 med fokus på hälsa och hållbarhet. Livsmedel i fokus ber Anna-Lena Wihlborg, senior rådgivare på Nordic Wievpoint och författare till rapporten, att välja ut tre höjdpunkter – och en bubblare.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.