Sverige inför skolfruktsstöd: ”Äntligen”

Regeringen har gett Jordbruksverket i uppdrag att förbereda införande av ett så kallat skolfruktsstöd från och med höstterminen 2025. ”En seger för Sveriges skolbarn och folkhälsan”, enligt LRF.

EU:s skolfruktsstöd erbjuder ekonomisk ersättning till skolor som delar ut och undervisar om frukt och grönsaker under skoltid. Syftet är att lära barn att äta hälsosamt och i programmet ingår även att förklara hur maten produceras.
I dag används stödet av alla EU:s medlemsländer – utom Sverige. Men det ska det bli ändring på nu, efter ett regeringen i förra veckan gav Jordbruksverket i uppdrag att förbereda ett införande av skolfruktsstöd från och med skolåret 2025/2026.
Jordbruksverket har tidigare gjort bedömningen att skolfruktsstödet innebär för mycket administration för att det ska vara meningsfullt. Men nu får myndigheten alltså göra ett omtag.
Enligt Eva Jirskog, jordbrukspolitisk utredare, är det Sveriges kostnadsfria skolmåltider som stökar till det hela och gör det svårt att jämföra med hur stödet administreras i andra EU-länder.
– Vi ska starta upp det här arbetet direkt, och kommer att involvera och föra dialog med dem som är berörda, säger hon.
Så som skolfruktsstödet är utformat i dag handlar det om cirka 20-50 kronor per elev och läsår, vilket inte räcker till särskilt många frukter.
– Vi behöver därför använda stödet på ett smartare sätt så att det skapar mervärde för skolorna. Det skulle till exempel kunna användas genom riktade satsningar under ett par veckors tid, där man uppmuntrar till hälsosamma matvanor och skapar nyfikenhet kring nya smaker, säger Eva Jirskog.
På LRF och LRF Trädgård har man drivit frågan om skolfruktsstöd länge, faktiskt ända sedan EU-inträdet.
– Äntligen tar regeringen ytterligare ett steg för att ge Sveriges skolbarn möjligheten att lära sig mer om lantbruk och hur frukt odlas. Det är ett viktigt steg mot hälsosamma matvanor och god hälsa och det känns verkligen jätteroligt, säger Marcus Söderlund, förbundsstyrelseledamot i LRF och ordförande för LRF:s Trädgårdsdelegation.
Han hoppas på riktade informationsinsatser och kampanjer kring frukt och grönt och goda matvanor.
– I dag översköljs barn och ungdomar av reklam för motsatsen. Vi vill få barn och ungdomar att upptäcka mångfalden i fruktdisken och förstå nyttan med att äta mycket frukt.
Överlag visar forskningen att EU:s skolfruktsprogram har ökat intaget av frukt bland barn och unga.
– Vi tycker därför att det är väldigt positivt att Sverige ska använda EU:s skolfruktsstöd. Det underlättar för elever att äta mer frukt. I dag äter nästan alla ungdomar i Sverige för lite frukt och grönt, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

EU:s skolprogram finansieras av Europeiska Garantifonden för Jordbruket (EGFJ). Programmet stöder utdelning av frukt, grönsaker och mjölk i skolor i hela EU som en del av ett större utbildningsprogram om jordbruket i EU. Syftet är att lära barn att äta hälsosamt och i programmet ingår även att förklara hur maten produceras.

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.