Svenskproducerat kött tar en större del av kakan

Svensk köttproduktion ökar, samtidigt som svenskarna äter allt mindre mängder kött, skriver Åsa Lannhard Öberg, köttmarknadsanalytiker på Jordbruksverket i ett blogginlägg. Hon uppger att en orsak till förändringen är att många väljer måltider i hemmet i stället för att gå ut på restaurang.

I ett blogginlägg skriver Åsa Lannhard Öberg, köttmarknadsanalytiker på Jordbruksverket att ”svenskarna äter allt mindre kött samtidigt som vi äter mer svenskt kött”. Slutsatsen är att det svenskproducerade köttet ökar och tar marknadsandelar från importerat kött. Således ökar den svenska försörjningsförmågan, något som många värnar om i dag och inte minst är ett av de övergripande målen i den svenska livsmedelsstrategin.

Statistiken visar att vår försörjningsförmåga för nöt, gris och matfågel till och med september i år är större än tidigare. Åsa Lannhard Öberg uppger att pandemin är en av de bakomliggande orsakerna till den ökade svenska andelen kött. Sedan i mars 2020 har många av svenskarnas måltider flyttat från restauranger där importkött dominerar till hemmen där det svenskproducerade köttet tar större plats.

Den svenska köttkonsumtionen var som högst 2016 då vi konsumerade i genomsnitt 88 kilo per capita i slaktad vikt, vilket innebär drygt 40 kilo på tallriken. Därefter har konsumtionen gått ner – mellan 2017 och 2019 med 7 procent. Enligt Jordbruksverkets livsmedelskonsumtion konsumerade vi totalt 83 kilo per capita 2019. Fram till och med september 2020 har den gått ned med ungefär ytterligare 4 procent.

Dela

Fler nyheter i Måltider och Primärproduktion

Lantmännen om krisberedskap: “Den låga självförsörjningsgraden skapar oro”

Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap. Men en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Lantmännen visar att knappt en av fyra svenskar känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.