Svenskarnas förtroende i topp: ”Guldläge för livsmedelsindustrin”

Svenskarna har högt förtroende för både forskningen och Livsmedelsverket. Och vill lära sig mer om hur maten produceras och vad den innehåller. Allt enligt en ny undersökning från Livsmedelsföretagen kring mat och hälsa.

Det finns få saker som det skrivs och pratas så mycket om som mat och hälsa. I Livsmedelsföretagens undersökning har över 1 000 svenskar svarat på frågor om mat och hälsa inom fem olika områden, såsom varifrån de får sin information om mat och hälsa och vilka eventuella dieter de följer.

− Alla måste förhålla sig till mat, och vad man äter och dricker kommer att påverka hälsan. Vi vill hjälpa folk att göra medvetna val och skapa goda levnadsvanor där matglädje och hälsotänkande är i balans. Och då är det viktigt för oss att veta hur svenskarna ser på mat och hälsa och var och hur de får sin information, säger Elisabet Rytter, nutritions- och forskningsansvarig på Livsmedelsföretagen.

På frågan om vilka man litar särskilt på när det gäller information om sambandet mellan mat och hälsa ligger både forskare och Livsmedelsverket i topp.

− Ett oerhört glädjande resultat! Det är den goda vetenskapen som sitter på svaren kring mat och hälsa, och den goda vetenskapen vore inte möjlig utan engagerade och skickliga forskare. Jag blir också mycket glad av att se att svenskarna har så högt förtroende för Livsmedelsverket. De jobbar hårt och målmedvetet för att sprida sina vetenskapligt baserade kostråd och annan viktig information om livsmedel, säger Elisabet Rytter.

Undersökningen visar även att svenskarna gärna vill lära sig mer om hur mat och dryck produceras och om innehållet.

− Ett guldläge för företagen inom livsmedelsindustrin att satsa ännu mer på att förklara hur man utvecklar och tillverkar sina produkter. På så sätt tror jag att man kan skingra en hel del frågetecken hos allmänheten och bemöta den okunniga kritiken som ibland riktas mot industrin.

Ytterligare en fråga handlade om dieter, och det visar sig att vara vegetarian eller vegan är det absolut vanligaste: hela 13 procent av svenskarna uppger detta som svar.

Laktosfritt är det ungefär en av tio som äter, medan en glutenfri diet och så kallad antiinflammatorisk kost följs av 4 procent.

− Det är inte utan viss skadeglädje som jag noterar att förr så trendiga extremdieter, som till exempel paleo, keto och GI, sakta men säkert tynar bort ur svenskarnas medvetande. I bästa fall var de baserade på dålig vetenskap och i många fall ingen alls, säger Elisabet Rytter.

AGNETA RENMARK

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.