2 april 2024
I en debattartikel i Aftonbladet skriver de båda krögarna Fredrik Eriksson och Malin Söderström om sin oro över utvecklingen, där skola efter skola tvingas skära ned på skolmaten.
De hänvisar till den av LRF Mjölk nyligen presenterade Kostchefsundersökningen, som visar att sju av tio kostchefer hindras från att bibehålla eller öka kvaliteten på skolmaten på grund av att pengarna inte räcker.
”Det är högst alarmerande siffror”, skriver de och jämför med läget i Storbritannien i början av 2000-talet, där växande ohälsoproblem och fallande skolresultat gjorde att en enad kockkår ställde sig bakom Jamie Oliver och hans skolmatskampanj Feed me better.
”Trots att Sverige är ett litet land så är vi en stor aktör i kockvärlden. Svenska kockar gör succé med innovativa och smakrika rätter, vi vinner en mängd priser och vi vet hur viktigt det är med äkta råvaror som kommer från Sveriges bönder. Fröet till det svenska kockundret ligger i skolans intresse för att pedagogiskt och praktiskt lära ut om råvaror, smakupplevelser och måltidens betydelse för ett mer hälsosamt och socialt liv”, skriver de båda krögarna och uppmanar sina kollegor runt om i Sverige till ett skolmatsupprop.
”God och hälsorik mat är nyckeln till ett hållbart samhälle och garanten för att Sveriges kockar även i framtiden ska kunna erbjuda en minnesvärd upplevelse på våra restauranger”, skriver de och avslutar:
”Vi har alla ett gemensamt intresse i detta och precis som ÖB och civiliministern skärpte tonen för den stärkta beredskapen skärper vi nu tonen för att politiker på kommun- och riksnivå tar skolmatsfrågan på allvar.”
BILDEN: Fotomontage med bildcred till Årets kock.
Dela
Fler nyheter i Människor och Måltider och Restaurang
Förädling Människor Mötesplatser
Tempe på åkerböna tog hem matinnovationspriset
En fullpoängare rent hållbarhetsmässigt och en produkt som bjuder på små insprängda smaksensationer. Så beskriver juryn det vinnande bidraget i årets upplaga av tävlingen Ät Stockholm: Hallstavik Tempe.
19 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.