24 augusti 2023
Emma Gabrielsson, vice vd på Guldhaven, är väldigt nöjd över sitt bidrag till banketten.
– Ja, regnbågen är en fin svenskodlad fisk. Vi är stolta över att bidra med en backloin Det är den fin del av fisken som verkligen värdesätts.
Var kommer regnbågen ifrån?
– Fisken odlas i de klara vattnen i Norrland.
Varför är den här fisken så bra, tycker du?
– Regnbågen är fin att jobba med och mycket fin in smaken. Den är fast i strukturen i köttet samt att den är mångsidigt och smakrik. Just på banketten på Livsmedelsdagarna används backloin för att den uppskattas väldigt mycket och är verkligen en högklassig produkt.
Vad kan middagsgästerna på Livsmedelsdagarna förvänta sig?
– Jag tror det blir en härlig kulinarisk upplevelse och kanske en påminnelse om att vi har så mycket fin svensk sjömat som också är hållbart i längden.
Henrik Andersson är kökschef på Hotell Tylösand och har i många år ansvarat för banketten, så även i år.
Hur ska du tillaga regnbågslaxen?
– Den kommer bli ljuvlig! Själva fisken kommer att halstras och tallriksserveras tillsammsn med bland annat en krispig boll av friterad persiljerot, madelpotatispré, råstekt svartkål och silverlök, löjrom samt en emulsion på brynt smör.
Henrik berättar också att förrätten kommer att vara en slags sharing-upplevelse, baserad på svenska chrakuterier och härliga grönsaker i säsong.
– Här sitter inte alla detaljer än, vi slipar fortfarande på den.
Bankettens gäster är vanligtvis väldigt nöjda och glada över den mat som serveras. Många är geniunt matintresserade och hållbarhetsfrågor är viktiga för de flesta, likosm frågan om eventuella allergener.
– Det är alltid lite klrigt att få till mat på samma nivå för till exempel veganer eller glutenintoleranta, men jag ser det just som en utmaning som är kul att ge sig i kast med, säger han.
Generellt sett jobbar Henrik Andersson och hans team endast med svenska råvaror i köket, det mesta är till och med lokalt odlat. Men han anser att just hållbarhetsfrågan ibland blir lite väl förknippad med just det svenska.
– Det är lite synd eftersom det finns så många andra saker som kan skapa hållbarhet kring maten. Det är till exempel en riktig utmaning att på en så här stor konferensanläggning både tillgodose gästernas förväntningar på att det ska vara generöst serverat och samtidigt undvika matsvinn, säger han.
– Det är en viktig balans.
Dela
Fler nyheter i Trend
Trendspotting 2025: Nu vänder det!
Innovativa småmål, otippade smakfusioner och EMV på dekis. När Food & Friends för 21:a året i rad presenterar sin trendspaning om mat och dryck så kretsar det mesta kring hur gastronomi, måltidsmönster och livsmedelsval påverkas av att konjunkturpendeln svänger mot ljusare tider.
23 oktober
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.