– De som tidigare ätit mer hälsosamt verkar försämra sina matvanor mest, säger utredaren Pia Lindeskog.
27 februari 2025
Matvanor och kostfaktorer är en stor bidragande orsak till övervikt och sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdom och vissa typer av cancer. Det är bakgrunden till den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor, som undersöker hur Sveriges befolkning mår och följer förändringarna i hälsa över tid.
Störst skillnad mot den senaste undersökningen, från 2022, syns i hur många som äter fisk två gånger i veckan eller mer, där andelen har minskat med 5,4 procentenheter.
Andelen som dricker sötad dryck två gånger per vecka eller oftare har samtidigt ökat med 3,5 procentenheter.
Försämringen av den vuxna befolkningens matvanor ses i alla åldersgrupper, men varierar i storlek mellan grupperna. Störst förändring ses bland unga kvinnor 16-29 år, samt hos personer med eftergymnasial utbildning. Till exempel har andelen unga kvinnor som dricker sötad dryck två gånger i veckan eller oftare ökat med mer än tio procentenheter.
En stor förändring ses också i gruppen 30-44-åringar. Andelen som äter grönsaker och frukt minst två gånger per dag har minskat med mer än fyra procentenheter, under samma period.
– De som tidigare ätit mer hälsosamt verkar försämra sina matvanor mest, vilket gör att skillnaderna mellan grupperna minskar. Vi ser till exempel att unga kvinnor och män numera dricker sötade drycker i nästan lika stor utsträckning, säger Pia Lindeskog, utredare på Folkhälsomyndigheten, i en kommentar.
Kvinnor som grupp verkar fortfarande ha en mer hälsosam konsumtion än män. Andelen kvinnor som äter grönsaker och frukt minst två gånger per dag och fisk minst två gånger per vecka är högre än hos män. Andelen kvinnor som dricker sötade drycker minst två gånger per vecka är lägre än andelen bland män. De grupper som har den lägsta andelen konsumtion av hälsosamma livsmedel är oftare de med lägre utbildning, ekonomiska problem, män och 16-29-åringar.
– När en stor andel av befolkningen förändrar sina matvanor beror det inte på individuella faktorer, utan på faktorer i den sociala och fysiska miljö som de lever i. Det kan handla om att fler arbetar hemifrån, en ökning av livsmedelspriser eller att det sker en ökad exponering för marknadsföring av ohälsosamma livsmedel i olika medier i dag än tidigare, säger Pia Lindeskog.
Undersökningen Hälsa på lika villkor är ett samarbete mellan Folkhälsomyndigheten och regionerna. Den senaste enkäten besvarades av närmare 17 000 personer i åldrarna 16 år och uppåt.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Hälsa
Hälsa Hållbarhet Mötesplatser Värdekedjan
De får framtidens mat att växa: ”Vi går alltid all-in”
Gott, enkelt och lönsamt. Det är tre viktiga kriterier för att skapa framtidens hållbara och hälsosamma livsmedel.
– Hos oss finns inga konkurrenter, bara potentiella samarbetspartners, säger Anna Henning Moberg, verksamhetschef på Torsåker gård.
11 februari
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.