Svenska folket: På midsommar ska maten vara svensk

Blågul mat spelar en central roll under midsommarfirandet enligt en färsk undersökning, där åtta av tio svenskar väljer mat från Sverige före mat som är producerad i ett annat land.

En ny SIFO-undersökning, beställd av Ica Sverige, visar att mer än hälften av svenskarna handlar mer svenskproducerade livsmedel till midsommarfirandet än under resten av året.
Åtta av tio svenskar säger att de väljer mat från Sverige före mat som är producerad i ett annat land, vilket är en ökning med åtta procentenheter jämfört med förra året.
– Vår undersökning visar att svenskproducerade livsmedel ökar i popularitet, säger Jenny Eriksson, sortiment- och inköpsdirektör på Ica.
Anledningarna till att man vill äta svenskt på midsommar är flera. Närmare en fjärdedel (23 procent) svarar att det känns festligare, medan närmare hälften (46 procent) tycker att svenska livsmedel smakar bättre.
Men den vanligaste anledningen är att produkterna är i säsong under midsommar (77 procent) samt att man vill stötta svenskt lantbruk (51 procent).

När svenska folket fått rangordna vilken produkt de helst ser är från Sverige på midsommarbordet hamnar jordgubbar och potatis i topp:

1. Jordgubbar: 42 procent
2. Potatis: 24 procent
3. Köttet: 17 procent
4. Äggen: 5 procent
5. Fisken: 3 procent
6. Grönsakerna: 2 procent
7. Snapsen: 1 procent

4 procent svarar ”vet ej” och 1 procent svarar ”annat”.

Dela

Fler nyheter i Måltider och Trend och Värdekedjan

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.