27 november 2019
Att välja svenska råvaror och klimatsmarta proteinkällor är två sätt att göra julbordet mer hållbart. Och i Världsnaturfonden WWF:s nyligen publicerade rapport Köttguiden var det svenska ägget en av de proteinkällor som fick grönt ljus och lyftes fram som ett klokt matval med ett förhållandevis litet klimatavtryck.
Detta framhåller Svenska Ägg i ett pressmeddelande som ska få svenska folket att äta mer ägg i jul.
– I dag när det är så många som väljer ett mer vegetariskt julbord utan kött är ägg en bra alternativ proteinkälla som de flesta gillar, säger verksamhetsledaren Marie Lönneskog Hogstadius, till Livsmedel i fokus.
Hon menar att många förknippar ägg på julbordet med fyllda ägghalvor, men att ägg kan användas till så mycket mer, såsom en äggtoddy till fördrink, laxpaté på buffén och ostkaka till dessert. Och överblivna ägghalvor passar också bra i exempelvis gubbröra.
Brukar äggförsäljningen minska i samband med jul, när det är så mycket fokus på annat?
– Nej, tvärtom är ägg redan ett ganska vanligt inslag på julbordet. Dessutom blir det ofta ägg till frukost när hela släkten är samlad och bor över. Men vi vill så klart få folk att äta ännu mer ägg, säger Marie Lönneskog Hogstadius, och tipsar om att ägg även är ett bra sätt att minska matsvinnet.
För de flesta julmatsrester kan ju få nytt i liv i form av en omelett.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.