Svenska Ägg om nya salmonellautbrottet: ”Letar efter samband”

En äggproducent i Östergötland drabbades av ett salmonellautbrott i slutet av juli. Det är samma typ av salmonella som tidigare drabbat Sveriges största äggproducent och som gjort att över en miljon värphöns fått avlivas.
– Men det här utbrottet är betydligt mindre, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare vid branschorganisationen Svenska Ägg.

Efter upptäckten av salmonella i stallmiljön på en gård i Östergötland har samtliga drygt 36 000 höns avlivats och både Axfood, Ica och Lidl återkallade ett flertal äggprodukter, av försiktighetsskäl.
Enligt Marie Lönneskog Hogstadius på Svenska Ägg påverkar inte det nya salmonellautbrottet tillgången på svenska ägg på marknaden särskilt mycket.
– Det här är ett förhållandevis litet utbrott jämfört med det stora i fjol, säger hon.
Däremot handlar det om samma typ av salmonellastam, Salmonella Enteritidis, som även drabbade CA Cedergren. Det är en aggressiv variant som kan finnas inuti ägget och gör äggen hälsovådliga att äta i rå eller löskokt form. Vid upphettning till 70 grader dör dock alla sorters salmonella.
Finns det något samband mellan dessa salmonellautbrott?
– Det är något som myndigheterna nu försöker ta reda på. Just Enteritidis är en variant som blivit allt vanligare inom hela EU under de senaste åren, så det kan tyda på ett större samband.
Vad skulle det i så fall kunna handla om?
– Det är helt omöjligt att säga. Det kan handla vad som helst, ibland har det varit fodret eller ströet men det kan även vara någon helt annan spridningsväg till exempel genom andra livsmedel eller via djur och människor. Jag hoppas verkligen att man med gemensamma ansträngningar inom unionen kan gå till botten med problemet, säger Marie Lönneskog Hogstadius.
För gårdar som drabbas av salmonella innebär det inte bara ett ekonomiskt avbräck.
– Det värsta är ofta den mentala chocken och allt merarbete som ett sådant här utbrott innebär rent praktiskt. Det som ändå är positivt i allt detta är att vårt svenska salmonellaprogram åter igen har visat sig fungera.

 

Dela

Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Primärproduktion

LRF och Lidl samarbetar för att lyfta svenskproducerat i butik

Lidl Sverige och LRF tecknar en avsiktsförklaring för att öka andelen svenska leverantörer i kedjans sortimentet – och satsar på export av svenskproducerade livsmedel.
– Genom partnerskapet kan vi öka medvetenheten om alla de mervärden som följer med att välja svensk mat, säger Anna-Karin Hatt, vd och koncernchef på LRF.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.