Hållbar svampodling i Burträsk gör internationell succé

En norrländsk, automatiserad och hållbar process för svampodling är en växande framgångshistoria. Det handlar om foodtechbolaget Mufutech, vars energismarta teknik väcker internationell uppmärksamhet.

Med två skyddade patent för sin odling har företaget Mufutech från Burträsk utvecklat en automatiserad och cirkulär process för svampodling med energiåtervinning.
– Många betydande intressenter i USA och Europa är nu intresserade av att köpa vår teknologi och besöka vår pilotanläggning på SLU i Umeå i Västerbotten, säger grundaren Lars Atterhem i en intervju på sajten Autimation.
Tekniken har en cirkulär odlingsplattform med lokala skogsråvaror såsom lövspån som substrat. Efter skörd kan odlingsmaterialet användas för produktion av värmeenergi eller etanol.
Mufutechs ska nu implementera och installera sin teknik i såväl nya som befintliga odlingsanläggningar över hela världen. Enligt Lars Atterhem finns det en enorm potential, då den internationella marknaden för shiitakesvamp väntas fördubblas till år 2030, från 5 till 10 miljarder dollar.
– Vi utvärderar för närvarande vår pilotanläggning på SLU:s laboratorium i Umeå. När detta är klart kommer den att flyttas för att skapa en ny demonstrationsanläggning i Västerbotten. Där kommer vi inte bara att producera shiitakesvamp, utan också fokusera på ytterligare teknikutveckling och automatisering av processen.

Dela

Fler nyheter i Trend och Växtbaserat

Trend: Så vill svenska folket unna sig

När svenska konsumenter vill unna sig något är det främsta njutningsmedlet – choklad. För sex av tio konsumenter är varumärket för chokladen helt avgörande medan detta spelar betydligt mindre roll för bakverk och godis. Det visar en färsk rapport från Nordic Viewpoint, som Livsmedel i fokus är först med att ha fått bläddra i.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.