Svensk odlad matfisk ökar – regnbågen i topp

Produktionen av odlad matfisk under förra året skattas till 9 700 ton i hel färskvikt, enligt siffror från Jordbruksverket. Jämfört med 2022 innebär detta en ökning med ungefär två procent. Regnbåge står för 87 procent av Sveriges samlade matfiskproduktion.

Regnbåge är den fisk som odlas mest här i Sverige. Med sina 8 500 ton motsvarar det 87 procent av landets samlade matfiskproduktion. Sedan året innan har produktionen av regnbåge ökat med ungefär 400 ton.
Den totala produktionen av sättfisk och sättkräftor, som sätts ut i naturvatten eller in på en annan odling för att växa till sig, skattas till 1 190 ton, vilket innebär en stor ökning sedan året innan då sättfiskproduktionen uppgick till 860 ton. Även vad gäller sättfiskproduktion så är regnbåge den vanligaste arten med 490 ton.
Antalet sysselsatta inom vattenbruk skattas till 523 personer, vilket innebär en ökning med drygt 100 personer sedan året innan. Av dessa är 79 procent män och 21 procent är kvinnor.
Vattenbrukets driftskostnader uppgår till 430 miljoner kronor år 2023 vilket innebär en minskning med ungefär tio procent jämfört med föregående år. Bland driftskostnader ingår kostnader för energi, reparationer och underhåll, inköp av foder och levande vattenbruksorganismer samt övriga driftskostnader. Den post som står för den största kostnaden är inköp av foder som uppgår till 237 miljoner, vilket motsvarar 55 procent av de totala driftskostnaderna.

Den årliga vattenbruksstatistiken baseras på uppgifter från en enkät som Jordbruksverket skickar ut till samtliga vattenbruksföretag i Sverige.

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk

De vill skapa ett Tinder för sjömatsbranschen

Tredje gången gillt blir det för Nordic Seafood Summit, som arrangeras på Eriksbergshallen i Göteborg 22-23 januari.
– Vi vill vara ett Tinder för sjömatsbranschen, säger projektledaren Emelie Hennström.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.