Svensk Fågel ser positivt på framtiden: ”Våra mervärden är starka”

Matinflationen har fått importen av lågpriskyckling att öka. Men enligt Maria Donis, vd för branschorganisationen Svensk Fågel, är svenska mervärden extra viktiga i tuffa tider.

När Svensk Fågel nyligen genomförde sin årsstämma i Tylösand var temat ”Vår globala och lokala utmaning för en konkurrenskraftig och hållbar matfågelproduktion”.
–  Kom ihåg att vi alla är en helhet och målsnöret vi siktar på är att leverera en svensk, trygg, säker, hållbar, god och nyttig kyckling och kalkon, säger Jenny Andersson, som åter valdes till ordförande för Svensk Fågel.

Året summerades av vd Maria Donis, där pandemi, hot om fågelinfluensa och kriget i Ukraina lyftes fram, liksom dyrare foder, högre energikostnader – och inte minst de ökade matpriserna och ökade importen av lågpriskyckling.

Under förra året ökade den totala konsumtionen av fågelkött något, med en halv procent, medan den svenska andelen minskade med fyra procent. I stället ökade importen av kycklingkött till Sverige med drygt tolv procent.
– Trots utmaningar ser jag positivt på den svenska matfågelbranschens framtid. Svensk kyckling och kalkon är ett hälsosamt och hållbart livsmedel och våra mervärden är starka och viktiga. I dessa tuffare tider är de kanske viktigare än någonsin. Tillsammans tar vi fram en hållbar kyckling och kalkon som ger oss mycket protein för pengarna och som bidrar till Sveriges självförsörjning, säger Maria Donis.


Här är Svensk Fågels nya styrelse. Från vänster bakre raden: Fredrik Reis, Ola Andersson (ny i styrelsen), Peter Andersson, Jens Christensen, Torbjörn Persson, Thomas Carlson, Sven Hellberg och Johan Andersson (ny i styrelsen). Från vänster, främre raden: Arvid Tunemar, Eskil Svensson, Ulrik Helgstrand, Nina Yngwe, Jenny Andersson, Frida Ottersten samt Maria Donis.

Apropå svenska fåglar…
…så har årets första utbrott av fågelinfluensa konstaterats på en avelsanläggning i Skåne, med knappt 22 000 djur, enligt provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt. Jordbruksverket har beslutat att samtliga djur på anläggningen ska avlivas, byggnaderna saneras och smittspårning pågår.
– Det har hittills varit en relativt lugn säsong för Sveriges del, men faran är inte över. Nu när flyttfåglarna kommer tillbaka är det extra viktigt att man är fortsatt noggrann med sina hygienrutiner för att undvika att få in smittan till sina djur, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket.

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.