5 september 2024
Endast 40 procent av den sallat som konsumeras i Sverige är svenskodlad och då främst under sommarhalvåret. Under övriga månader importeras sallat framför allt från Spanien, men även från andra länder i södra Europa vilket medför långa transporter.
Det vill Svegro vara med och ändra på, med hjälp av sitt nya automatiserade växthus, som beräknas stå klart senare i höst.
– Med det nya växthuset på plats kan vi odla cirka 2,2 miljoner sallatshuvuden om året, vilket motsvarar cirka tio procent av den svenska marknaden, exklusive isbergssallat. Att vi framöver kan leverera ännu mer svenskodlad sallat varje dag, hela året, ser vi som en stor framgång, säger Kristin Orrestig, vd på Svegro.
Det 4 200 kvadratmeter stora växthuset kommer att ha ett fullt automatiserat odlingssystem byggt för sallat, där plantorna transporteras automatiskt från sådd till skörd.
Produktionsstart är beräknad till våren 2025.
Dela
Fler nyheter i Hållbarhet och Primärproduktion
Så ska Sveriges äldsta krydda minska matsvinnet
Sveriges äldsta krydda är namnet på en lite udda hållbarhetstävling som Matsmart initierat. Den vinnande krydddan är en över 100 år gammal starkpeppar, daterad till 1910–1920-tal i obruten originalförpackning – som sedan landade i köket hos krögaren Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus.
10 september
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.