29 april 2020
Förpackningar målas ofta upp som en stor miljöbov men är helt nödvändiga för att transportera och skydda maten.
– Vi borde i stället fokusera på att förpacka maten så att mindre mat slängs, då matsvinnet har större påverkan på klimatet, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem och ansvarig för en ny studie som genomförts av forskare på Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet och från forskningsinstitutet RISE.
Syftet med studien – som kartlade matsvinnet i 37 hushåll ända ned på produktnivå – var att få svar på varför konsumenterna slänger olika typer av livsmedel och vilken roll förpackningen har för det uppkomna matsvinnet.
Resultatet visade att förpackningens utformning spelar större roll än vad tidigare forskning visat. Särskilt viktigt var detta för mejerivaror, kött och fisk, bröd samt matvaror med lång hållbarhet. För mejerivaror orsakade förpackningens utformning nästan 70 procent av det uppkomna svinnet, och för kött- och fiskprodukter 50 procent.
Studien visar också att konsumenters osäkerhet kring datummärkning och hållbarhet hos livsmedel är en stor bidragande faktor till att mat slängs:
- 16 procent av maten slängdes för att datumet gått ut eller på grund av osäkerhet kring hållbarhet.
- 8 procent slängdes för att konsumenten inte kunnat förbruka allt innehåll då förpackningen var för stor.
- 21 procent av den slängda maten relaterades till att den blivit dålig i öppnad förpackning, vilket tyder på att förpackningen varit för stor.
- 5 procent av matsvinnet var relaterat till förpackningar som var svåra att tömma, detta gällde främst mejerier.
– Produkter med lång hållbarhet behöver uppmärksammas då när de öppnas förvandlas till en produkt med kort hållbarhet. Flera hushåll slängde exempelvis såser, tomatprodukter och oliver då förpackningen innehöll för stor mängd och osäkerheten kring hållbarheten var stor, säger Helén Williams.
Artikeln “Avoiding Food Becoming Waste in Households – The role of packaging in consumers’ practices across different food categories” är publicerad i Journal of Cleaner Production och skriven av Helén Williams, Annika Lindström, Jakob Trischler, Fredrik Wikström och Zane Rowe.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Hållbarhet
Gemensam satsning på bioteknik ska utveckla framtidens mat
Världens växande befolkning och behovet av ett mer hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens mat, i samarbete med Arla och Lantmännen.
21 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.