– Med en långsiktig investeringsplan kan vi realisera potentialen i Jästbolaget och upprätthålla den nuvarande produktionsförmågan, säger Thore Svensson, vd KåKå, Jästbolaget & OFI S&D.
10 mars 2021
Jästbolaget är Nordens ledande jästproducent och -leverantör med anor från slutet av 1800-talet. Sedan 2002 är Orkla ensam ägare. Produkterna säljs på den nordiska marknaden, men de har även en betydande export.
Nu sjösätter Orkla en långsiktig investeringsplan om cirka 100 miljoner kronor. Planen omfattar förbättringar i produktionsprocessen och gamla förpackningsmaskiner byts ut mot moderna för både jäst till konsumenter och för produkter till industrin. Avsikten är att säkra konkurrenskraften, hållbar tillväxt samt framtida affärsmöjligheter.
Under pandemin har jäst lyfts fram som en viktig samhällskritisk produkt. Efterfrågan har ökat kraftigt då många hushåll förbättrat sin beredskap och fyller på sina förråd hemma. Folk har också haft mer tid hemma för både matlagning och brödbak.
Försäljningen av konsumentjäst mer än fördubblades under bunkringsperioden och ökade med 40 procent för hela året 2020.
Den nya investeringen gör det möjligt att möta lokala kundbehov och både producera stora volymer bagerijäst och mer komplexa specialjästprodukter. Specialjäst är ett affärsområde som växer och satsningen gör att Jästbolaget fortsatt kan vara konkurrenskraftigt.
Jäst är en encellig svamp som inte tillverkas i en traditionell tillverkningsprocess utan framställs genom odling. Den största insatsvaran i jästproduktion är melass, en biprodukt från sockerproduktion.
– Jäst är en naturlig produkt och ofarlig för miljön vid både användning och fermentering. Trots att vår miljöpåverkan är liten arbetar vi kontinuerligt med att utveckla våra produkter och processer för att säkerställa att vårt hållbarhetsarbete hela tiden blir bättre, säger Thore Svensson.
Genom investeringen är företagets ambition att minska svinn, få mer hållbara förpackningslösningar och skapa en säkrare arbetsmiljö för anställda.
Dela
Fler nyheter i Arkiv och Värdekedjan
Hasselnötter är det nya vinet
Trots att det går utmärkt att odla hassel här i Sverige importeras nästan alla hasselnötter vi äter. Men det kan det snart bli ändring på, enligt hortonomen Anna-Carin Almqvist.
26 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.