Superkocken tog hem Cajsa Warg-priset: “En underbar resa”

Den välrenommerade kocken och kreativa ledaren Paul Svensson är den första vinnaren av Livsmedelsföretagens nyinstiftade Cajsa Warg-priset samt utmärkelsen Årets kokbok, med boken Frukt & Bär A-Ö.
– Det är så oerhört roligt att få bekräftelse för något man älskar, säger han.

Cajsa Warg-priset är ett nyinstiftat litteraturpris som skapats för att premiera högkvalitativa kokböcker, underlätta för konsumenterna att hitta de bästa titlarna och främja det goda samtalet om mat och dryck. Den första vinnaren av Cajsa Warg-priset och utmärkelsen Årets kokbok är kocken och krögaren Paul Svensson med boken Frukt & Bär A-Ö, utgiven på Bonnier Fakta.
– Det är en underbar resa som jag fått möjligheten att göra tillsammans med världens bästa team, säger en glad Paul Svensson, i samband med att han tar emot priset på en ceremoni på restaurang Omaka i Stockholm den 11 november.
Han belönas bland annat med 100 000 kronor och en Cajsa Warg-statyett i form av ett bokstöd.
– Alla kokböcker som har nominerats till Cajsa Warg-priset har en roll att fylla och är ett bevis på att det finns rum och behov för många olika sorters av gastronomi. En gemensam nämnare för dem alla är att de drivs av en kärleksfull, omsorgsfull nördighet och en vilja att förmedla matglädje och kunskap, säger Paul Svensson.
Bakom priset står Livsmedelsföretagen, en bransch- och arbetsgivarorganisation för alla som producerar mat och dryck i Sverige.
– En högkvalitativ, välgenomtänkt kokbok bjuder inte bara på härliga recept. Den får oss också att se på mat och dryck på ett nytt sätt, värdera det vi äter och dricker ännu högre och bjuder på såväl kroppslig som andlig spis. Allt detta och mer därtill lyckas Paul Svensson med i sitt praktverk, säger Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen.
Frukt & Bär A-Ö består av 33 kapitel fyllda med 500 recept. Frukter och bär åker ner i grytor, gratänger, inläggningar, desserter, saft och sylt. Allt vackert paketerat tillsammans med bilder tagna av Charlie Drevstam och formgivning av Mikael Engblom.

Paul Svensson har representerat Sverige i Bocuse d’Or och arbetat på flera av världens och Sveriges bästa krogar. Bland annat har han drivit restaurangen på Fotografiska i Stockholm som utsågs till världens bästa museirestaurang 2017. Paul syns ofta i tv-rutan där han varit en återkommande gäst i TV4 Nyhetsmorgon samt programledare för ”Maträddarna” och ”Den gröne slaktaren” på SVT. År 2020 utsågs han till hedersdoktor i måltidsekologi vid Örebro universitet. Sedan april 2024 är han kreativ ledare på Rosendals trädgård.

 

Dela

Fler nyheter i Människor och Måltider och Mötesplatser

Gröt, öl och bröd ska säkra livsmedelsberedskapen

Mer öl, gröt och bröd på matbordet bygger upp den svenska livsmedelsförsörjningen.
– Ägnar man sig åt att äta avokado är man inte en del av ett svenskt beredskapsbygge, säger måltidsforskaren Richard Tellström i samband med ett frukostmöte som det statliga forskningsrådet Formas arrangerade.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.