Stjärnkockar klimatbantar festmenyn på Grammisgalan

Går det att laga en galamiddag med lågt klimatavtryck? Jodå, i samarbete med Oatly har krögarna från stjärnkrogen Agrikultur skapat en trerätters meny, vars totala klimatavtryck understiger WWF:s rekommenderade klimatbudget för en måltid.

Maten spelar första fiolen under årets Grammisgala nu på torsdag. Oatly är samarbetspartner och har gett två av Sveriges främsta kockar: Filip Fastén och Joel Åhlin från stjärnkrogen Agrikultur i Stockholm, uppdraget att ta skapa ”en växtbaserad meny i världsklass” med ett klimatavtryck inom planetens gränser.

Resultatet är en tre rätters meny vars totala avtryck är 0,47 kg CO2e.

– Tiden när växtbaserad mat ansågs vara ett smaklöst, tråkigt alternativ är förbi sedan länge. Vi har skapat en meny som är klimatsmart utan att kompromissa med smak, säger Filip Fastén och Joel Åhlin, och förklarar att de använt sig av många olika säsongsbaserade svenska råvaror – inte minst bönor och rotfrukter.

Klimatberäkningen är gjord av det oberoende företaget CarbonCloud och maten tillagas på plats under kvällen av Stureplansgruppen.

WWF har tillsammans med forskare räknat fram att en genomsnittlig lunch eller middag får ha ett avtryck på max 0,5 kilo koldioxidekvivalenter (CO2e), om vi ska klara klimatmålen i Parisavtalet. I dag har en svensk lunch eller middag i snitt ett klimatavtryck på 2 kilo CO2e.

– Kan man laga en trerätters galamiddag med ett klimatavtryck under 0,5 kg CO2e per kuvert så kan man laga en vardagsmiddag med så lågt avtryck också. Det är inte rocket science: Byt ut animalier mot växtbaserat så minskar du klimatavtrycket rejält, säger Anna Åhnberg, hållbarhetsspecialist på Oatly som för övrigt även är sponsor av Årets Hållbara Artist.

Det är ett stupendium som premierar en artist som engagerar sig klimat- och hållbarhetsfrågor. Stipendiesumman är på 100 000 kronor, tidigare vinnare är Annika Norlin, Malena Ernman och Magnus Carlson.

AGNETA RENMARK

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.