Stenson summerar Almedalen: ”Stort intresse för matfrågorna”

För tredje året i rad bjöd Almedalsveckan på en hel ”Livsmedelsdag” med Sveriges godaste bransch i fokus. Här delar Livsmedel i fokus chefredaktör Ingela Stenson med sig av sina tankar och reflektioner från dagen.

De tre branschorganisationerna LRF, Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel utgör grunden för Livsmedelsdagen, tillsammans med Prime/United Minds samt Fazer, Lantmännen, Arla, Martin & Servera och Svenskt Kött.
– Det var fullsatt på i princip alla seminarier hela dagen, det visar vilket stort intresse det finns för livsmedelsfrågorna, säger Ingela Stenson, som tyckte att årets paneler hade ovanligt stor variationsrikedom, vilket även gav intressantare samtal.

Här är Ingela Stensons personliga summering från Livsmedelsdagen:

Kompetensbristen. Livsmedelsföretagen behöver 20 000 nya medarbetare till 2028, vilket är en enorm utmaning för Sverige med de matambitioner vi har. Karin Thapper, ansvarig för kompetensförsörjning på Livsmedelsföretagen, satte tillsammans med Fazers vd Mats Liedholm ljuset på det skriande kompetensbehovet i branschen, med många konkreta exempel på att det fattas kompetens i princip överallt.
Något som också framkom tydligt är att detta med att skapa utbildning är en näringspolitisk fråga, inte bara en utbildningsfråga.

Maten, staten och klimatet. Arla och Lantmännen stod värdar för ett av de mest uppmärksammade seminarierna: ”Maten, staten och klimatet – vem står för kapitalet?”
Mycket kretsade kring den stora resiliensutmaningen, att vi måste bygga tillbaka beredskapen. Det positiva är att Sverige inte har överutnyttjat naturresurserna, så som man gjort på många andra håll i världen. Det gör att vi kan öka produktionen på ett hållbart sätt. Men grunden för att kunna göra detta är att det finns lönsamhet på gårdsnivå – och de investeringar som krävs kan inte den enskilda bonden förväntas stå för.

Smaken och hållbarheten. Martin & Servera diskuterade framtidens restaurangmenyer med krögaren Tommy Myllymäki från Aira, Kaj Török, hållbarhetschef på Max och Anna Henning Moberg, fråbn Axfoundation. Det var ett bra framtidssnack kring vikten av att inte glömma smaken för hållbarheten.

Försörjningsberedskap. Jenny Asplund som leder KSLA:s program för försörjningsberedskap, talade om att det blir kämpigt för oss att hinna ifatt Finland vad gäller beredskap – vi ligger på 50 procent medan de har 80 procent försörjningsförmåga. Om Rysslandssituationen utvecklas negativt är det bråttom med matförsörjningen. Enligt modell Finland måste styrningarna fram och det behövs särskilda ”beredskapsgeneraler” i kommunerna samtidigt som lyxkonsumtionen måste ställas om till baskonsumtion.

Samarbete. Och till sist: Alla pratar samarbete – hela tiden! Det handlar om av att kroka arm, att förstå varandras världar och skapa samarbeten över alla gränser – och därmed helt nya möjligheter.

Livsmedelsdagen avslutades med ett gigantiskt rosévinsmingel i Sankt Clemens ruin, med hela 740 deltagare i den ljuvliga sommarkväll. Här syns Ingela Stenson tillsammans med Marie Gidlund, verksamhetsledare på Sweden Food Arena.

 

 

 

 

 

Dela

Fler nyheter i Människor och Mötesplatser och Värdekedjan

Här öppnar Fazer dörren mot framtiden: “Helt unikt”

Under det senaste året har Fazer Sverige varit delaktig i ett partnerskap med Center for Retailing på Handelshögskolan i Stockholm. Nu vill vd Mats Liedholm få fler livsmedelsföretag att haka på.
– Det är ett fantastiskt sätt att bygga varumärke och säkra framtidens kompetens, säger han.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.