Spannmålsskiftet: “Det behövs fler ansikten i hyllan”

Svenska spannmål är heta men fram tills nu har det framför allt varit havre som varit i fokus för livsmedelsföretagens produktutveckling. Nya innovationer som rågdryck och kornris ändrar dock på detta.
– Det är nu vi kan få till ett skifte, säger Martin Pardell, chef för Fazer kvarn Sverige.

Rågdryck från varumärket Alpro och kornris från varumärket Frebaco är två av årets mest spännande produktlanseringar, just för att det handlar om redan kända produkter men i ny tappning.

– Havreinnovationer har verkligen dominerat marknaden, säger Mette Drakenberg, landschef för Danone Sverige, som nyligen var först ut med att använda råg som bas för en plantbaserad dryck.

– Eftersom råg är något som ofta används i matkulturen i Sverige och Finland valde vi att testa att göra en dryck på den ingrediensen. Förutom att råg är väldigt omtyckt av svenskarna och finnarna är hälsovinsten med råg också att den är rik på fiber.

Enligt Mette Drakenberg var det en ganska lång process.

– Eftersom varje ingrediens fungerar olika i produktionsprocessen var vi även tvungna att hitta rätt sorts råg för att skapa en unik smak, säger hon.

Än så länge är dryck på råg det enda alternativet till havre som finns på marknaden, just när det gäller svenska spannmål.

– Men fler produkter kommer att komma. Vi letar hela tiden efter nya ingredienser och spannmål till våra produkter och vet att just nordiska konsumenter ofta är snabba på att snappa upp trender, vilket naturligtvis är en god förutsättning för våra innovationer, säger Mette Drakenberg.

Även Fazer har breddat sin spannmålsbas när man nu under våren följt upp sin tidigare succé med havreris – ett lokalproducerat och klimatsmart alternativ till importerat ris – med ett ris gjort på svenskt korn.

– Vi tog rygg på havreriset och gav det en ny kompis. Klimatmässigt är korn faktiskt snäppet bättre än havre eftersom det inte behöver skalas, bara poleras, säger Martin Pardell, chef för Fazer kvarn Sverige.

Han menar att det är en fördel att bredda utbudet och hela kategorin ”med fler ansikten i hyllan”.

Innebär det att vi även kommer att få se ett rågris snart?

– Jag vet inte men eftersom råg är stort i både Sverige och Finland så är det inte alls omöjligt!

Den svenska importen av ris ligger på cirka 60 000 ton ris per år. I det perspektivet är det spannmålsbaserade riset bara en droppe i havet. Men Martin Pardell är fylld av framtidstro:

– Just nu talar alla om vikten av en inhemsk livsmedelsproduktion, det är nu vi har möjligheten att få till ett skifte.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Förädling och Trend

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.