Forskning: Sötpotatisen har alla rätt

Sötpotatis kan bli en vanlig gröda i Sverige. Det hoppas i alla fall forskare vid LTH och SLU, som just nu utvecklar sorter som är bättre anpassade för svenskt klimat.

Näringsrik, lättodlad och ger hög avkastning. God, kan ge bra intäkter och saknar skadedjur i Sverige.
Japp, det handlar om sötpotatisen som har blivit en alltmer populär rotfrukt här i Sverige; på bara några år har konsumtionen flerdubblats.
I dag importeras nästan all sötpotatis som säljs i den svenska dagligvaruhandeln från Egypten eller USA. Men det vill Nelida Leiva Eriksson, forskare i bioteknik vid LTH på Lunds universitet, och Dennis Eriksson, forskare i växtförädling vid Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, ändra på. I ett pressmeddelande lyfter de fram att både miljö, ekonomi, och livsmedelsberedskap har allt att vinna på inhemsk odling.
– Det finns ett fåtal entusiaster i södra Sverige som odlar den men avkastningen är inte lika hög på våra breddgrader som på andra håll i världen. Liksom potatis kommer sötpotatis från sydamerikanska Anderna där klimatet är annorlunda, förklarar Nelida Leiva Eriksson.
När den vanliga potatisen kom till Skandinavien på 1600-talet var den också svårodlad. Under årens lopp uppstod naturligt sorter som klarade vårt klimat såsom årstidsväxlingar och korta sommarnätter – men det tog några hundra år.
Så länge behöver man dock inte vänta i dag. Med att kombinera traditionell växtförädling med gensaxen CRISPR/Cas kan processen kortas till några år.
Redan i sommar ska forskarna göra ett traditionellt fältförsök med 6 000 olika sticklingar från korsningar med ett urval av tidigmognande sorter.
– Ett exempel är att sötpotatisen reagerar på de långa nordiska sommardagarna genom att satsa på bladtillväxt på bekostnad av roten. Den genen muterades på naturlig väg i potatisen under århundradenas lopp. Vi siktar på att identifiera genen i sötpotatisen redan i år och därefter försöka efterhärma den naturliga mutationen med hjälp av gensaxen.
Andra egenskaper som sötpotatis behöver utveckla är ökad köldtolerans och förmåga att mogna så pass snabbt att sticklingen (här används nämligen inte sättpotatis) går att stoppa i jorden i juni och skördas i september.
En stor fördel med sötpotatis, som forskarna lyfter fram, är att även blasten är ätbar och kan användas i matlagning.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Primärproduktion

Bryggerirester blir mat i nytt forskningsprojekt

Carlsberg ska tillsammans med RISE undersöka hur spannmålsrester från ölbryggning kan användas i större skala i livsmedelstillverkning.
– Det finns stor potential inom både hållbarhet och hälsa om man lyckas ta vara på det, säger hållbarhetschefen Anna Anderberg.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.