26 februari 2020
Konsumtionen av gröna blad är relativt hög och ökar stadigt i Sverige. Under senare år har en lång rad nya koncept för inomhusodlingar poppat upp, ofta i stadsmiljö och med växtbelysning, cirkulerande näringslösning och odling på höjden.
Eftersom de säljs i små förpackningar som kräver kyltransport och kyllagring spelar förpackning, förvaring och transport stor roll för produkternas miljöpåverkan.
På uppdrag av Matlust har konsulten Gunnar Rundgren sammanställt och analyserat befintlig kunskap i en rapport, där han jämför miljöeffekter och resursförbrukning vid produktion av groddar, skott, kryddor, bladgrönt och svamp.
Faktorer som undersöks i rapporten är användning av energi, växthusgasutsläpp, användning av insatsmedel som konstgödsel, kemisk bekämpning och fröer, vattenförbrukning, avfall, samt förpackningslösningar.
– Inomhusodlingar av grönsaker framställs exempelvis ofta som miljövänliga och klimatsmarta, som sparar mark och vatten, men verkligheten är mer komplicerad. De använder mycket energi och energiproduktion har i sin tur stor miljöpåverkan och tar upp stora markarealer, säger Gunnar Rundgren.
AGNETA RENMARK
Rapporten ”Små gröna blad – inomhusodling ur ett hållbarhetsperspektiv” kan du ta del av här!
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.