16 mars 2020
SM i nedbrytning går ut på att tävla i att undersöka jordkvalitet.
Bakgrunden är följande: Sverige har cirka 2,6 miljoner hektar åker och 0,4 miljoner hektar betesmarker. Men varje år försvinner viktig och bördig jordbruksmark i takt med att det byggs nya vägar, bostads- eller industriområden – mark som aldrig kan återställas.
Förutom att växter som vi äter kommer från åkermarken, möjliggör marken kolinlagring som minskar koldioxidutsläpp i luften.
– Eftersom åkermarken ständigt minskar medan befolkningen i stället ökar behöver all kvarvarande åkermark kunna producera totalt mera mat. Att vårda åkermark för livsmedelsproduktion är därför helt nödvändigt, säger Markus Hoffman, vatten- och markexpert på LRF.
Tävlingsuppgiften är enkel: Gräv ned tvättlappar på två olika platser – på åkern eller i trädgården – för att ta reda på hur odlingsjorden mår.
– Resultatet är inte det viktiga, utan det här handlar framför allt om att lära sig om sin jord, att gräva i marken och börja prata om jordhälsa, säger Christina Lundström vid SLU RådNu.
Tävlingen riktar sig till lantbrukare, trädgårdsodlare, elever och även privatpersoner som vill göra ett test av mikrolivet i sin odlingsmark. Nedgrävningen genomförs under första veckan i juni och uppgrävning senast sista veckan i augusti. Vinnaren koras genom omröstning och utifrån kriterier som grad av nedbrytning, beskrivning av förutsättningar samt egen reflektion kring resultatet.
Anmäl dig till tävlingen här!
Dela
Fler nyheter i Primärproduktion
Lantmännen om krisberedskap: “Den låga självförsörjningsgraden skapar oro”
Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap. Men en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Lantmännen visar att knappt en av fyra svenskar känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris.
19 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.