3 september 2021
Livsmedelsakademin framhåller att Skåne har potential att bli Europaledande på innovation inom livsmedel och förpackningar. Men för att företag ska vilja verka och växa i regionen krävs att det finns spetsforskning och att offentliga aktörer vill och vågar satsa på en innovationsagenda tillsammans med det privata näringslivet och akademin.
Innovationsagendan för livsmedel innehåller sju insatsområden som anses vara extra viktiga för att skapa en hållbar tillväxt. Dessa är följande:
- Bygga ihop ett cirkulärt utvecklingscentrum i Skåne, med fokus på restflöden och matsvinn.
- Se till att ESS och Max IV används optimalt för innovativ produkt- och processutveckling inom livsmedel och förpackningar.
- Öka tillgången till test- och demoanläggningar och underlätta för småskalig produktion.
- Öka äkta materialåtervinning av plast från livsmedelskedjans förpackningar.
- Öka möjligheterna för offentlig sektor att bli en drivande innovationsmiljö, inte minst inom offentliga måltider.
- Öka den svenska produktionen av växtprotein. Det behövs större och bättre proteinskördar som odlats på ett hållbart sätt.
- Ta tillvara teknik för att få fram bättre konsumentanpassade produkter, förbättrad hållbarhet och produktionsvinster.
– Skåne ska vara en attraktiv plats för företag, forskare och entreprenörer inom livsmedelsområdet. Innovationsagendan pekar ut viktiga frågor att driva gemensamt de kommande åren, för att skapa ökad produktivitet och ett hållbart livsmedelssystem – vilket också Regionala utvecklingsnämnden har satt som mål. Här behöver vi kraftsamla i regionen och därför har det varit viktigt med en bred uppslutning till agendan, säger Anna Jähnke, ordförande i Regionala utvecklingsnämnden, Region Skåne.
Dela
Fler nyheter i Forskning
Gemensam satsning på bioteknik ska utveckla framtidens mat
Världens växande befolkning och behovet av ett mer hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens mat, i samarbete med Arla och Lantmännen.
21 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.