– Vi har lyssnat på lantbrukarnas behov, säger Julia Marcopoulos, ansvarig för standarden IP Nöt och Mjölk hos Sigill.
7 april 2025
Naturbetesmarker är bland de mest artrikaste miljöerna som finns i Sverige, men kräver betande djur för att hållas öppna. I dag finns mindre än fem procent av naturbetesmarkerna kvar jämfört med mitten av 1800-talet.
Genom att uppdatera standarden för naturbeteskött vill Sigill få fler producenter att ansluta sig och därigenom bidra till att bevara naturbetesmarkerna.
– Vi har fokuserat på att förenkla så mycket som möjligt utan att tappa viktiga mervärden. Djuromsorgen kommer alltid i första rummet. Det här blir inte sämre för djuren, däremot blir det bättre för lantbrukaren, säger Julia Marcopoulos till Livsmedel i fokus.

Julia Marcopoulos, ansvarig för standarden IP Nöt och Mjölk hos Sigill.
Hon förklarar att marknaden efterfrågar mer naturbeteskött än vad som finns tillgängligt i dag, det gäller såväl dagligvaruhandel som restauranger och offentliga storkök.
– Det här är premiumkött som är väldigt uppskattat för sin goda smak och höga kvalitet. Dessutom får man en massa mervärden på köpet, som ökad biologisk mångfald och bättre djurvälfärd. Det är verkligen win-win för alla!
Vilka är utmaningarna?
– Alla har inte tillgång till naturbetesmarker i anslutning till gården, och det kräver ofta mer jobb med att stängsla in, hålla koll på att betet räcker och flytta djuren allt eftersom. Men vi hoppas så klart att fler lantbrukare ska satsa på att certifiera sig nu, säger Julia Marcopoulos.
I dag är ett 50-tal gårdar anslutna till IP Sigill Nöt och Mjölk med tillvalet naturbeteskött och på Svenskt Sigill hoppas man att på lite sikt kunna fördubbla det antalet.
Under de senaste månaderna har det varit brist på nötkött i många butikshyllor, något som delvis förklaras av bristen på lönsamhet i köttbranschen. Detta är enligt Julia Marcopoulos ytterligare ett viktigt skäl att satsa på naturbete.
– Certifierat naturbete ger lantbrukaren bättre betalt för köttet, vilket ökar incitamenten att producera. Det löser inte hela problemet men det är en viktig pusselbit.
Här är förändringarna som ska underlätta certifieringsprocessen:
- Enklare för mjölkproducenter: Producenter som har både mjölkproduktion och köttdjur behöver enbart certifiera djuren som går på naturbetesmark för att kunna slakta dessa djur som certifierat naturbeteskött.
- Minskad administration: Regelverket fokuserar på de delar som skapar mest värde för både lantbrukare och miljö.
- Slopat krav på att följa regler om växtodling: Lantbrukare kan nu enkelt komplettera sin verksamhet med naturbeteskött utan att behöva uppfylla krav kopplade till växtodling.
Dela
Fler nyheter i Hållbarhet och Primärproduktion
Hållbarhet Människor Måltider Värdekedjan
Arla ska testa Från Sverige-märkning på utvalda produkter
Arla testar från och med vecka 20 märkningen Från Sverige på ett antal produkter i sortimentet. Trots att Arla har en egen märkning hoppas man att den nya märkningen ska göra att fler väljer svenska mejeriprodukter.
3 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.