Sadlade om till vinodlare: ”Dras till att plöja obrukad mark”

Hon är vd:n och matkommunikatören som sadlade om till vinodlare. Nu vill Ulrika Ekström på Mälsåker vingård få fler att våga satsa på svenskt vin.

När Ulrika Ekström, som tidigare har arbetet med kommunikation på företag som Ica, Coop och Lantmännen, lämnade vd-rollen på Svenskmärkning sommaren 2023 hade hon planen för framtiden klart för sig. Hon skulle bli vinbonde i Sörmland!
Nu driver hon Mälsåker Vingård tillsammans med sin man Anders på familjegården strax utanför Strängnäs.
– Jag har jobbat med mat, dryck och måltider större delen av mitt liv och är även utbildad sommelier. Det var helt enkelt många pusselbitar som föll på plats, säger hon och förklarar att målet är att skapa en helhetsupplevelse med odling, vinmakning, vinprovningar, liten restaurang, B&B samt butik fylld med lokala delikatesser från trakten.
– Vi ingår i Sörmlands matkluster, ett fantastiskt kluster med 160 matproducenter och ytterligare två vinproducenter här runt omkring. Tillsammans blir vi en attraktiv besöksdestination.
Våren 2024 planterades 4 300 vinstockar efter konstens alla regler, på ett hektar ganska lerhaltig jord.
– Jag samlade på mig all information jag bara kunde och praktiserade på Blacksta vingård för att lära mig hantverket. Sedan bjöd jag in vänner och bekanta via sociala medier att vara med att plantera tillsammans med oss och chartrade en buss från Stockholms central. Vi blev ett 80-tal personer, säger Ulrika Ekström, som menar att det där med att skapa ”communitys” ligger helt rätt i tiden.

– Folk vill känna att de är med i ett sammanhang samtidigt som många är intresserad av varifrån maten – och drycken – egentligen kommer. I höstas var det ett 30-tal personer på plats för ett event med ”höstpyssel i vingården”, där vi rensade ogräs och fixade tillsammans. Jag bjuder på mat och vin och får arbetskraft på köpet. Det är win-win samtidigt som vi har väldigt roligt tillsammans.
Hon tycker att den svenska vinvärlden tagit emot henne med öppna armar och att det finns en stark solidaritet, där man gärna delar med sig av sin kunskap och lånar ut utrustning.
– Både kommersiella aktörer och hobbyodlare är angelägna om att vi ska producera riktigt bra vin här i Sverige. Om vi ska bli ett vinland att räkna med har vi inte råd med att det kommer ut dåliga grejer på marknaden.

Ulrika Ekström menar att det är fel att jämföra sig allt för mycket med exempelvis franska och italienska vinproducenter.
– Då tar man inte vara på förutsättningarna som finns här i Sverige. Vi kan få druvor som smakar mer, tack vare våra långa ljusa dagar och nätter, och behålla mer syra tack vare ett kyligare klimat. Sedan gäller det att behålla smak och arom genom att påverka vinet i vineriet så lite som möjligt, och exempelvis inte tappa bort fruktigheten med för mycket ekfat.
Vad förvånar dig mest som nybliven vinbonde?
– Hur oerhört mycket arbete det faktiskt ligger bakom en flaska vin. Att beskära bara en enda rad vinrankor kan ta en hel dag och sedan har jag 43 rader kvar. Nu tycker jag att en flaska vin som kostar 200 kronor på Systembolaget är billigt!
Vad driver dig?
– Jag dras till nya utmaningar, att plöja obrukad mark. Jag har aldrig varit rädd för att misslyckas. Det är bara att resa sig, borsta av smutsen, lära sig och gå vidare.

Dela

Fler nyheter i Dryck och Människor och Mötesplatser

Här hyllas Nobelmiddagens alla fantastiska producenter: ”En ära”

I söndags arrangerade Sorundahallarna en hyllningsmiddag för alla de producenter som levererade råvarorna till Nobelmiddagen 2024, tillsammans med Nobelkocken Jessie Sommarström och Nobelkonditorn Frida Bäcke:
– En helt fantastisk kväll!

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.