5 maj 2020
Rapsfrön innehåller fullvärdigt protein och har en aminosyrasammansättning som liknar och är lika nyttigt som sojamjöl. Ändå är det främst oljan som utvinns för human konsumtion. Orsaken är att raps, liksom andra arter från kålfamiljen, innehåller antinutritionella ämnen som är beska och i vissa fall även giftiga. Dessa ämnen gör rapskakan oätlig i alltför stora mängder – och därmed oanvändbar som växtbaserat protein för framtida livsmedel.
Men nu ska ett nytt och femårigt projekt inom SLU Grogrund lösa problemet.
– Frökaka av raps används i dag som djurfoder i begränsade mängder på grund av beskan. Det här projektet ger oss en möjlighet att ta fram rapssorter där beskan minskas. Det gör att vi hoppas på att de nya rapssorterna ska skapa möjligheter till att använda rapskaka som en högvärdig proteinkälla i livsmedel också, säger Li-Hua Zhu, professor i växtförädling på SLU i Alnarp.
Målet med projektet är att förädla fram nya rapssorter utan, eller med minskade halter av, de oönskade ämnena och på så sätt expandera proteinets användningsområden, samtidigt som det ökar rapskakans värde även som foderprodukt.
Rapsprotein finns redan på marknaden men eftersom det är en både kostsam och besvärlig process att separera de oönskade ämnena från proteinerna görs det bara i begränsad mängd.
Forskarna ska bland annat ta fram DNA-markörer för de utvalda egenskaperna genom att använda informationen från andra växtslag för att skynda på förädlingsprocessen.
“Utveckling av nya rapssorter för högvärdiga foder och livsmedelsändamål” är ett samarbete mellan SLU-forskare, Lantmännen Ek För, forskare på Lunds Universitet och Gunnarshögs Gård AB. Projektet är en del av verksamheten inom SLU Grogrund – centrum för växtförädling av livsmedelsgrödor.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Förädling och Primärproduktion
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.