18 december 2019
Förlängd hållbarhet, minskat matsvinn och rena produkter. Det är några av de positiva effekterna med kallpastörisering, enligt företrädare för relativt nystartade företaget HPP Nordic i Landskrona. Här har man installerat landets första anläggning för kallpastörisering, och vänder sig till bland annat juice- och färdigmatsproducenter.
– Runt om i världen är kallpastörisering välkänt och används av såväl mindre som större aktörer, säger Joakim Lundgren, vd och grundare på HPP Nordic, i en kommentar i ett pressmeddelande.
Processen bygger på högtrycksbehandling som ökar matsäkerheten i och med att alla patogener elimineras utan uppvärmning, och förlänger produktens hållbarhetstid utan att man behöver använda tillsatser. Det är också en skonsam process som bevarar de flesta näringsämnen.
– Det innebär att färska produkter kan distribueras till fler konsumenter. I slutänden resulterar det i mindre matsvinn vilket alla vinner på.
HPP Nordic vänder sig till producenter i både Sverige och Norden. Om efterfrågan ökar är planen att etablera fler enheter, för att finnas nära producenterna.
AGNETA RENMARK
Dela
Läs också
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.