Så ska kallpastörisering bli det nya självklara

Kallpastörisering är en nygammal teknik som spritts över världen men som aldrig riktigt tagit fart i Sverige. Det vill HPP Nordic ändra på. – Tekniken är skonsam och kan användas av både stora och mindre aktörer, säger vd Joakim Lundgren.

Förlängd hållbarhet, minskat matsvinn och rena produkter. Det är några av de positiva effekterna med kallpastörisering, enligt företrädare för relativt nystartade företaget HPP Nordic i Landskrona. Här har man installerat landets första anläggning för kallpastörisering, och vänder sig till bland annat juice- och färdigmatsproducenter.

– Runt om i världen är kallpastörisering välkänt och används av såväl mindre som större aktörer, säger Joakim Lundgren, vd och grundare på HPP Nordic, i en kommentar i ett pressmeddelande.

Processen bygger på högtrycksbehandling som ökar matsäkerheten i och med att alla patogener elimineras utan uppvärmning, och förlänger produktens hållbarhetstid utan att man behöver använda tillsatser. Det är också en skonsam process som bevarar de flesta näringsämnen.

– Det innebär att färska produkter kan distribueras till fler konsumenter. I slutänden resulterar det i mindre matsvinn vilket alla vinner på.

HPP Nordic vänder sig till producenter i både Sverige och Norden. Om efterfrågan ökar är planen att etablera fler enheter, för att finnas nära producenterna.

AGNETA RENMARK

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.