29 maj 2024
Måltidsturism innebär att intresset för mat kombineras med upptäckten av nya platser. Besökare erbjuds möjligheten att njuta av lokala smaker, och det fungerar som ett verktyg för bevarandet och främjandet av svensk matkultur samtidigt som det också bidrar till ekonomisk tillväxt och sysselsättning på landsbygden.
– Vi har identifierat ett behov av att stärka utvecklingen av måltidsturismen i Sverige. Många bra insatser görs och har gjorts över hela landet och detta vill vi uppmuntra och stötta. Med den här utlysningen efterlyser vi en aktör som ska utveckla en verktygslåda för måltidsturism samtidigt som konkreta insatser ska genomföras i olika geografiska områden i Sverige. Vi ser att samverkan mellan olika aktörer som stärker identiteten på en plats kopplad till mat ger bra långsiktiga resultat, säger Malena Bathurst, näringsutvecklare på Jordbruksverket.
Utlysningen består av två delar:
* Nationell modellutveckling och samordning. Detta innebär bland annat att projektet ska ta fram en verktygslåda för aktörer som arbetar med platsutveckling genom måltidsturism.
* Flera projekt med geografisk spridning över landet som ska testa och utveckla verktygslådan samt öka kunskapen om måltidsturism hos målgrupperna inom sitt område.
Stödet riktar sig till myndigheter, kommuner, regioner, företagare, föreningar samt andra organisationer och ansökan är öppen till och med den 30 september 2024.
Dela
Fler nyheter i Måltider och Mötesplatser och Värdekedjan
Livsmedelsrapporten: Kött och fullkorn bubblar
Nu presenteras Svenska livsmedelsrapporten 2025 med fokus på hälsa och hållbarhet. Livsmedel i fokus ber Anna-Lena Wihlborg, senior rådgivare på Nordic Wievpoint och författare till rapporten, att välja ut tre höjdpunkter – och en bubblare.
11 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.