Så ska Arla minska utsläppen från korna: ”Innovativ lösning”

Arla drar i gång en storskalig pilot med en metanreducerande fodertillsats. Projektet omfattar 10 000 mjölkkor i Sverige, Danmark och Tyskland.
– Klimatförändringarna kräver snabba åtgärder, säger lantbruks- och hållbarhetschefen Hanne Søndergaard.

Metanutsläpp från djuren är en av mejeriindustrins största klimatutmaningar. Kor är idisslare, vilket innebär att för att smälta sitt foder rapar de kontinuerligt och släpper ut metan i atmosfären. Ungefär 40 procent av de totala utsläppen från mjölkgårdar kommer från kornas matsmältning av foder.

Arlas bönder har åtagit sig att påskynda sin minskning av växthusgasutsläpp under det här decenniet och är redan i dag bland de mest klimateffektiva mjölkproducenterna i världen, med ett genomsnittligt koldioxidutsläpp på 1,15 kilo per kilo mjölk. I linje med Arlas hållbarhetsmål kommer kooperativet att testa användningen av den nya fodertillsatsen Bovaer för 10 000 mjölkkor på mer än 50 gårdar i Sverige, Danmark och Tyskland. Fodertillsatsen skulle kunna minska metanutsläppen med cirka 30 procent.

– Resultaten från våra inledande försök på både en forskningsanläggning och en dansk Arlagård är mycket lovande, säger Hanne Søndergaard, lantbruks- och hållbarhetschef på Arla.

Tillsammans med Royal DSM, ett globalt och syftesdrivet företag inom hälsa, nutrition och biovetenskap, ska man nu prova fodertillsatsen i vad som beskrivs som ett av Arlas största klimatprojekt.

– Det här är ett bra exempel på innovativa vetenskapliga lösningar och åtgärder som vi vidtar för att skapa en hållbar och motståndskraftig framtid för mejeri.

Bovaer är ett fodertillskott för kor och andra idisslare – det första godkända fodertillskottet i Europa som kan minska miljöpåverkan från mjölkkor. Det verkar genom att hålla nere enzymet som utlöser metanproduktionen i kons matsmältningssystem och bryts ner på ett säkert sätt i föreningar som redan finns naturligt i kons mage. Det är vetenskapligt bevisat att det inte påverkar mjölkkvaliteten.  

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Primärproduktion

Lantmännen om krisberedskap: “Den låga självförsörjningsgraden skapar oro”

Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap. Men en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Lantmännen visar att knappt en av fyra svenskar känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.