Så påverkas livsmedelsbranschen av Coronaviruset

Oron stiger och börserna faller medan coronaviruset sprider sig runt världen. Den direkta påverkan på livsmedelsbranschen är i dagsläget inte särskilt stor men på längre sikt kan allt hända, enligt de aktörer som Livsmedel i fokus talar med.

När Livsmedelsföretagen nyligen stämde av läget med sina största medlemsföretag och delbranschföreningar var det genomgående svaret att företagen hittills inte påverkats särskilt mycket av coronaviruset.

– Vi har rapporterat detta vidare till Livsmedelverket, som i sin tur rapporterar till MSB. Det är svårt att säga vad som händer på lite längre sikt men just nu är det inte särskilt mycket, säger Patrik Strömer, omvärldsanalytiker och politisk expert på Livsmedelsföretagen.

– De flesta producenter verkar ha säkrat sina insatsvaror på annat sätt. Vanillin och maltodextrin är exempel på produkter som används B2B och som ofta köps från Kina men de finns även att få tag på inom Europa.

Enligt Patrik Strömer importerar vi årligen livsmedel från Kina för lite mer än en miljard kronor (1 procent av den totala livsmedelsimporten) medan exporten är betydligt mer blygsam.

– Det är möjligt att det här kan göra att Kinas beroende av omvärlden ökar och att de kommer att prioritera hög matsäkerhet, vilket kan få fart på vår livsmedelsexport dit.

Här i Europa är Italien värst drabbat. Hur slår det mot branschen?

– Smittan sprids ju varken via vatten eller livsmedel och det som importeras från Italien just nu är redan tillverkat och förpackat. Möjligen kan det få effekter under årets andra kvartal, säger Patrik Strömer.

Inom dagligvaruhandeln har man inte heller sett några stora effekter i spåren av coronavirusets framfart.

– Vår direkta import från Kina är relativt liten om man ser till hela vår försäljning. Det handlar mest om noon food, men även vissa produkter som exempelvis pumpakärnor, nudlar, nötter, grönsakskonserver och viss smaksättning, typ soja, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood, och förklarar att det mesta av handeln från Kina gått på planerad sparlåga på grund av det kinesiska nyåret.

– Hur det blir på längre sikt går inte att säga just nu, det beror på utvecklingen och spridningen av viruset.

Framförallt är det resandet som påverkas. Inom Axfoodkoncernen följer man UD:s råd och undviker resor till hela Asien.

– Vi har ett fåtal medarbetare som tidvis reser till Kina i tjänsten och här följer vi löpande utvecklingen av coronaviruset. Vi rekommenderar även alla medarbetare att tillsvidare vara återhållsamma med tjänsteresor till utlandet rent generellt, säger Claes Salomonsson.

AGNETA RENMARK/SUSAN BERZELIUS

 

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.