Så här kan livsmedelsföretag minska matsvinnet

Nu ska det bli enklare för företag i livsmedelsbranschen att minska sitt matsvinn. IVL och Rise har tagit fram konkreta handledningar för grossister, mejeriindustri och fiskförädlingsindustri som kan hjälpa dem att mäta sitt matsvinn.

Matsvinn är en fråga som på senare tid har fått stor uppmärksamhet i strävan mot ett minskde klimatutsläpp. I FN:s 17 klimatmål för en bättre värld ingår matsvinn som en del i mål 12 om hållbar konsumtion och produktion. Till 2030 ska det globala matsvinnet ha halverats.

För det enskilda företaget är ett minskat matsvinn ett effektivt sätt att minska sina kostnader och sin miljöpåverkan samtidigt. Erfarenheter visar att det med små investeringar på bara några år går det halvera matsvinnet. Men det kan vara svårt att veta hur man ska göra och hur man kommer igång.

För att göra det enklare för livsmedelsföretag att mäta matsvinnet har IVL och Rise tagit fram en handledning för hur man mäter matsvinnet.

– Att kartlägga hur mycket matsvinn och matavfall som uppstår i livsmedelskedjan, och var det sker, är en viktig pusselbit för att kunna minska matsvinnet, säger Tova Andersson på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Enligt Naturvårdsverket uppgick matsvinnet i Sverige 2018 till 133 kilo per person och år. Matsvinnet uppkommer i hela livsmedelskedjan, där hushållet står för merparten. Beroende på produkt varierar svinnet mellan 10 och 50 procent i hela kedjan.

Regeringen beslutade i juni 2020 om två etappmål för matsvinn som ska uppnås till 2025, dels ska matsvinnet minska så att det sammantagna livsmedelsavfallet minskar med minst 20 procent, dels ska andelen livsmedel som når butik och konsument öka.

I det aktuella projektet har IVL och Rise därför tagit fram tre branschspecifika handlingar som är anpassade för grossister, mejeriindustri och fiskförädlingsindustri.

– Vi har tagit fram en metod som är hanterbar. Vår förhoppning är företag ska våga testa detta och se vinsterna med det, säger Karin Östergren, projektledare på Rise.

Projektet har utgått från det verktyg för att mäta och rapportera matsvinn som togs fram inom IVA:s projekt Resurseffektivitet och cirkulär ekonomi från 2020.

– Genom mätningarna får företagen koll på hur mycket matsvinn deras verksamheter genererar och kan jobba med förbättringar. I det här projektet har experter på matsvinn och företagen arbetat fram de branschspecifika handledningarna tillsammans, med enkla men samtidigt robusta metoder för att samla in data. Genom att förhålla oss till EU:s lagstiftning kring vad som ska mätas, liksom de nya svenska miljömålen, kommer företagen också enklare kunna bidra till den svenska avfallsstatistiken och uppföljningen av de nya miljömålen utan merarbete, säger Tova Andersson.

Rapporten samt handledningar finns att ladda ner här.

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Hållbarhet

Nya märkningsregler förändrar spelplanen: “Viktigt att se över sin kommunikation”

Farm to fork, digital matdata och green claims. Det är bara något av allt man kan få veta mer om under Märkningsdagen.
– Det händer otroligt mycket på lagstiftningsområdet just nu, säger advokaten Katarina Ladenfors på advokatfirman MarLaw.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.