Så firas Måltidens dag: “Win-win för alla”

Torsdagen 17 oktober firas Måltidens dag över hela landet. Livsmedel i fokus gör nedslag i ett antal kommuner som alla fångar tillfället att lyfta måltiden på olika sätt – ofta i samarbete med lokala leverantörer.

Måltidens dag firas den tredje torsdagen i oktober varje år för att lyfta och uppmärksamma alla de miljoner måltider som varje dag serveras i Sveriges skolor, förskolor, äldreboenden och sjukhus.
– Det är många som vill vara med och fira den här dagen, säger Eva Sundberg, projektledare på MATtanken, som för femte året i rad koordinerar satsningen.
I Klippans kommun i Skåne pyntar köken upp matsalarna så att det blir extra inbjudande och mysigt. Här är temat mellanmål och frukost där barn och ungdomar i skola och förskola får prova en massa spännande smårätter såsom ”mumsig majsröra”, hummus och overnight oats. Det hela kompletteras med inspirerande receptvykort.
– Varje barn får ett litet knippe med sig för att kunna testa själv hemma, säger kostchefen Lill Spenninge och berättar att det görs i samarbete med Wasa bröd och Skånemejerier.
– Vi får använda deras recept och inspirationsmaterial för att ta fram receptvykorten, det är win-win för alla parter.

I Katrineholm blir lokal fågel en del av firandet. Kostchefen Camilla Wiström berättar att kommunen inlett ett samarbete med Ericsbergs slott i Sörmland, där det bedrivs jakt på bland annat vildand och fasan.
– Det är ett jättehäftigt projekt som gör att vi kan servera den här typen av exklusiva råvaror i våra restauranger, säger hon.
Syftet är att främja och stödja lokal matproduktion.
– Genom att arbeta med lokala producenter och minska transportavstånden stärker vi kommunens hållbarhetsarbete samtidigt som vi förbättrar vår livsmedelsberedskap, säger Anneli Hedberg (S), service- och tekniknämndens ordförande.
Kockarna har provlagat och resultatet på tallriken blir ett lågtempat helstekt vildandsbröst med såser med höstliga smaker tillsammans med potatis och rotfrukter i olika varianter.

I Sotenäs kommun i Bohuslän har varje tillagningskök fria händer att servera i princip vad de vill under Måltidens dag.
– De lyssnar av sina gäster, säger måltidsutvecklaren Mats Andersson och berättar att på Sotenässkolan blir det Biff stroganoff, lagad på ”extremt lokalt nötkött” från Kustcharken.
– Korna går i princip och beter precis här utanför!

Dela

Fler nyheter i Måltider och Mötesplatser och Värdekedjan

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.