Så firas Måltidens dag: “Win-win för alla”

Torsdagen 17 oktober firas Måltidens dag över hela landet. Livsmedel i fokus gör nedslag i ett antal kommuner som alla fångar tillfället att lyfta måltiden på olika sätt – ofta i samarbete med lokala leverantörer.

Måltidens dag firas den tredje torsdagen i oktober varje år för att lyfta och uppmärksamma alla de miljoner måltider som varje dag serveras i Sveriges skolor, förskolor, äldreboenden och sjukhus.
– Det är många som vill vara med och fira den här dagen, säger Eva Sundberg, projektledare på MATtanken, som för femte året i rad koordinerar satsningen.
I Klippans kommun i Skåne pyntar köken upp matsalarna så att det blir extra inbjudande och mysigt. Här är temat mellanmål och frukost där barn och ungdomar i skola och förskola får prova en massa spännande smårätter såsom ”mumsig majsröra”, hummus och overnight oats. Det hela kompletteras med inspirerande receptvykort.
– Varje barn får ett litet knippe med sig för att kunna testa själv hemma, säger kostchefen Lill Spenninge och berättar att det görs i samarbete med Wasa bröd och Skånemejerier.
– Vi får använda deras recept och inspirationsmaterial för att ta fram receptvykorten, det är win-win för alla parter.

I Katrineholm blir lokal fågel en del av firandet. Kostchefen Camilla Wiström berättar att kommunen inlett ett samarbete med Ericsbergs slott i Sörmland, där det bedrivs jakt på bland annat vildand och fasan.
– Det är ett jättehäftigt projekt som gör att vi kan servera den här typen av exklusiva råvaror i våra restauranger, säger hon.
Syftet är att främja och stödja lokal matproduktion.
– Genom att arbeta med lokala producenter och minska transportavstånden stärker vi kommunens hållbarhetsarbete samtidigt som vi förbättrar vår livsmedelsberedskap, säger Anneli Hedberg (S), service- och tekniknämndens ordförande.
Kockarna har provlagat och resultatet på tallriken blir ett lågtempat helstekt vildandsbröst med såser med höstliga smaker tillsammans med potatis och rotfrukter i olika varianter.

I Sotenäs kommun i Bohuslän har varje tillagningskök fria händer att servera i princip vad de vill under Måltidens dag.
– De lyssnar av sina gäster, säger måltidsutvecklaren Mats Andersson och berättar att på Sotenässkolan blir det Biff stroganoff, lagad på ”extremt lokalt nötkött” från Kustcharken.
– Korna går i princip och beter precis här utanför!

Dela

Fler nyheter i Måltider och Mötesplatser och Värdekedjan

Eon vill kroka arm med livsmedelsindustrin för att minska energisvinnet

Överskottsvärme från livsmedelsproduktion, som i dag oftast fläktas bort, kan omvandlas till klimatsmart resurs. Nu vill energikoncernen Eon kroka arm med livsmedelsindustrin för att ta vara på energisvinnet – något alla skulle vinna på.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.