– De måste skärpa sig, säger Inger Melander, ansvarig för Fiskguiden på WWF.
31 maj 2022
För snart två veckor sedan presenterades Fiskguiden 2022, där bland annat nordhavsräkan fick rött ljus – alltså alla de räkor som fiskas i svenska, norska och danska vatten.
Det innebär att konsumenter uppmanas att inte köpa eller äta de här räkorna utan att i stället välja räkor som ligger på grönt ljus, som exempelvis kanadensiska räkor.
Men nu kommer kritiken från representanter för fiskebranschen upp till ytan. Peter Ronelöv Olsson från branschorganisationen SFPO, säger i en intervju med SVT Väst att allt ser bra ut med räkbeståndet och att föryngringen ”slår all time high”.
– Detta är bara så dumt att jag knappt vet vad jag ska säga!
Enligt Inger Melander, expert på fiske och marknad på WWF, är anledningen till rödljuset att kontrollen när det gäller fisket är eftersatt, att bottentrålning, utkast och bifångster riskerar andra arter och känsliga marina miljöer, samt att bestånden minskar samtidigt som fångsterna är större än kvoterna tillåter.
– Det är välkända problem som gjort att nordhavsräkan legat på rött ljus i Fiskeguiden sedan 2013, säger hon till Livsmedel i fokus.
Det som är nytt i årets upplaga av Fiskguiden är att man helt har lyft ut alla certifieringar, såsom MSC, ASC och Krav, ur sitt ”trafikljussystem”. Det innebär alltså att de räkfisken som är MSC-märkta och som tidigare fick grönt ljus inte längre får det – även om de kan vara ett bättre val än räkor utan märkning.
– Vi gör nu en tydligare uppdelning mellan våra egna och andras bedömningar, där WWF har en striktare hållning och ser till hur läget ser ut just nu, inte vad som ska hända inom fem år.
Vad krävs för att nordhavsräkan ska få grönt ljus i nästa guide?
– Att man stramar åt förvaltningen och att fisket skärper sig och håller sig till sina kvoter. Det behövs stärkt kontroll och övervakning ombord, gärna med kamera och sensorer. Vi ifrågasätter även om bottentrålning ska bedrivas över huvud taget, säger Inger Melander och fortsätter:
– Det är ju inte en fråga om rött eller grönt ljus utan om vi alls ska kunna äta nordhavsräkor i framtiden.
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hållbarhet
Fiske och vattenbruk Trend Värdekedjan
Så ska algerna nå ut brett: “Enorm potential”
Det krävs stegvisa förändringar och en långsiktig strategi för att öka efterfrågan på algbaserade livsmedel, enligt en färsk rapport från Jordbruksverket.
– Vi vill vi att utvecklingen ska gå snabbare och att vi i Sverige börjar äta mera alger redan i dag, säger Kajsa Olsson, marknadschef på Nordic Seafarm.
15 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.