25 februari 2020
Sjukdomar, krig och naturkatastrofer. Om det värsta händer kan lösningen på världens livsmedelsförsörjning finnas i ett fjäll i Longyearbyen på Svalbard. Djupt här inne i den arktiska permafrosten finns nämligen vad som kan beskrivas som ett jättelikt bankfack för den genetiska mångfalden, fyllt med ”backup-kopior” på världens fröer.
Sedan 2008 har genbanker från hela världen kunnat skicka fröer till Svalbard. Valvet öppnas några gånger om året för nya insättningar och just den här gången är intresset rekordstort. Mer än 60 000 fröprover har packats i 170 lådor och fraktats från 36 genbanker från alla kontinenter.
– För att mätta tio miljarder människor behöver vi den biologiska mångfalden som blir bevarad på den här säkra platsen, säger Stefan Schmitz, i en intervju för Ekot i Sveriges radio – han är chef för Crop Trust, en av organisationerna bakom frövalvet på Svalbard.
Den norska staten har nyligen satsat drygt 200 miljoner kronor på att rusta upp och säkra frövalvet, som tidigare hotats av problem med vatten som läckte in.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.