7 mars 2024
Tack vare samarbetet med Odlarlaget får Sveriges restauranger snart möjlighet att servera svenska tomater året runt.
– Vi vill vara en god kraft i samhället och på det här sättet stöttar vi de svenska odlarna och stärker samtidigt den svenska livsmedelsförsörjningen, säger Nicklas Schöön, affärsområdeschef för frukt och grönt på Martin & Servera Restauranghandel.
Tomaterna ska odlas i toppmoderna växthus om tio hektar som just nu färdigställs i Frövi utanför Örebro. I höst sätts de första fröna i jorden. Tack vare spillvärme från industri i närområdet blir odlingen helt cirkulär.
Svenska Odlarlaget är en medlemsägd förening som består av frukt- och grönsaksodlare över hela Sverige. De utvecklar, säljer och distribuerar hållbara svenska växthusodlade frukt och grönsaker via grossist till den svenska marknaden.
– Vi ser växthusodling som ett resurseffektivt sätt att odla livsmedel. Det gör att vi kan producera stora volymer på en begränsad yta under väldigt kontrollerade former. Genom samarbetet med Martin & Servera tar vi viktiga steg mot självförsörjning av växthusgrönsaker även till foodservice-sektorn i Sverige, säger Magnus Nilsson, vd för Svenska Odlarlaget.
Samarbetet ger Martin & Servera ett tillskott av svenska tomater som innebär att mer än hälften av Martin & Serveras försäljning av runda tomater, och hela försäljningen av kvisttomater, kommer att vara från Sverige.
Dela
Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan
Livsmedelsrapporten: Kött och fullkorn bubblar
Nu presenteras Svenska livsmedelsrapporten 2025 med fokus på hälsa och hållbarhet. Livsmedel i fokus ber Anna-Lena Wihlborg, senior rådgivare på Nordic Wievpoint och författare till rapporten, att välja ut tre höjdpunkter – och en bubblare.
11 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.